Veszélyes a Balatonra a sok naptej

Veszélyes a Balatonra a sok naptej

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétvégenként legalább egy tonna napolaj mosódik a Balatonba, ha a felmérések szerint körülébelül egymillió ember fürdőzik meg a tóban, az emberek pedig legalább egy gramm napolajat kennek magukra.

Kevesen gondolnak bele abba, hogy mindennapi életük során a napvédőik használatával is szennyezik a környezetet, és nem csak olyanok, akik alapból mit sem törődnek a környezetükkel, hanem azok is, akik amúgy környezettudatos módon élnek - írja a Greenpeace blogja.

A napolaj, a többi olajhoz hasonlóan gyorsan szétterül nagyon vékony rétekben, film szerűen a víz felszínén, és ezzel meggátolja az oxigén vízbe történő beoldódását. Mindezen túl ellehetetleni a biológiai úton képződött, -kis mennyiségben ártalmatlan, de nagy mennyiségben a vízi élőlények több csoportjára halálos-, vízben oldott gázok (a vízben lebomló szerves anyagok bomlásuk során metánt, kén-hidrogént, valamint ammóniagázt oldanak be) kipárolgását.

A halak esetében a szennyezés a kopoltyúra tapad, s ezzel ellehetetleníti a halak számára a már amúgy is nehézkes oxigénfelvételt a vízből, arról nem is beszélve, hogy nem csak az olajfolt által gátolt oxigén beoldódás miatt van kevesebb oxigén a vízben, hanem azért is, mert minél melegebb a víz hőmérséklete, annál kisebb mennyiségű oxigént képes magába fogadni.

A blog ezért azt javasolja, hogy a megmártózás előtt várjuk meg, míg a bőrünk beszívja a napolajat/naptejet, és csak ezt követően merüljünk el a habokban, vagy töröljük végig a bőrünket egy törülközővel.