TF-botrány: nyomozást indított a rendőrség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közokirat-hamisítás miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség abban a Semmelweis Egyetem (SE) testnevelési karát (TF) érintő államvizsgabotrányban, amelyről hétfőn számolt be a hvg.hu. Az SE rektora az ügyben belső vizsgálatot indított.

A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya közokirat-hamisítás gyanújával, ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Semmelweis Egyetemen (SE), pontosabban az abba intergálódott testnevelési karon történtek miatt – tudta meg a hvg.hu Horváth Katalin Fannitól, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

Korábban az SE közleményt adott ki, amelyben azt írták, nem tudnak ellenük tett rendőrségi feljelentésről. "A Semmelweis Egyetem a hvg.hu hírportál 2012. július 23-án megjelent, Botrány a TF-en:..című írásában említett feljelentésről hivatalos tájékoztatást a mai napig nem kapott. Ennek ellenére a cikkben megfogalmazott állítások súlyosságára való tekintettel azonnali belső vizsgálatot rendelek el, amelynek eredményéről tájékoztatni fogom a nyilvánosságot" – olvasható az egyetem weboldalán.

Az egyetem is vizsgálódik

A hvg.hu hétfői cikke szerint befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban a BRFK-n. Az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia.

A cikk szerint július közepén két hallgató ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól, miközben közvetlenül az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között abszolvált, mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik még a nyelvvizsgája.

A hvg.hu értesülései szerint Tóth Miklós dékán saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet. A kormánypárti parlamenti képviselő fia mellett a két másik érintett a fiú kollégiumi szobatársai.

A diplomaszerzés körülményeit a BRFK Bűnügyi Főigazgatóságának címére is feladott, a hvg.hu birtokába jutott a többoldalas, mellékletekkel ellátott névtelen feljelentés részletezi.

Az SE rektora még hétfőn közölte, hogy azonnali belső vizsgálatot rendelt el az ügyben – derül ki Szél Ágoston hétfői közleményéből.

Az ATV Híradó megkereste az ügyben Lasztovicza Jenőt, aki azt mondta, hogy csak kedden szeretne nyilatkozni az ügyben. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a hvg.hu cikke szerinte „tele van hibás állításokkal”. Lasztovicza hozzátette, hogy „a dékánt személyesen két hete ismeri”, és „nem egyeztetett vagy üzent” neki a fiával kapcsolatban. A politikus fia az ATV-nek azt mondta, hogy nem szeretne szerepelni az ügyben – olvasható szintén az atv.hu-n.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek hétfő délután azt mondta, hogy jogi lépéseket fontolgat a hvg.hu cikke miatt, mert az abban foglaltak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak tartja.