Megvert kutatók ügyében is meggyanúsítják Biszku Bélát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte a Budapesti Nyomozó Ügyészség Biszku Bélával.

Újabb bűncselekménnyel gyanúsítják Biszku Bélát, a kommunista rezsim egykori belügyminiszterét. A Fővárosi Főügyészség pénteki közleményében azt írta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 1957 márciusában - amikor már Biszku Béla volt a belügyminiszter - súlyosan bántalmazták a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézetének a forradalom eseményeiben részt vett három kutatóját a karhatalmisták és a helyi rendőrőrs tagjai.

A gyanú szerint Biszku Bélának erről legkésőbb 1957. április 9-én egy hivatalos jelentésből tudomása volt, az akkor hatályos törvényi rendelkezéssel is ellentétben azonban nem kezdeményezett hivatalból büntetőeljárást - olvasható a közleményben.

Biszku Béla az 1956-os forradalom leverése után az állampárt, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának, majd Politikai Bizottságának tagjaként, 1957 és 1961 között belügyminiszterként a megtorlások egyik irányítója volt. Szeptember 10-én két 1956-os - a budapesti Nyugati téri és a salgótarjáni - sortűzzel kapcsolatban gyanúsították meg. A bíróság Biszku Béla ügyében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az ügyész fellebbezést jelentett be a házi őrizet elrendelése érdekében, a védő pedig a tilalom megszüntetését kérte. Biszku Béla a HírTV-nek adott interjújában arról beszélt, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal, "se közvetve, se közvetlenül".