"Arcátlanul hazudnak" - videóra vette a Milla a molinós incidenst

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Videófelvétel bizonyítja a Milla szerint, hogy mégis fellépett a szervezet ellen az Országgyűlési Őrség, amikor a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) korábbi akciójára válaszolva ők is egy molinót feszítettek ki a Parlament épületénél. Az Országgyűlés sajtóosztálya korábban azt közölte a hvg.hu kérdésére, hogy semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem.

"Az Országház biztonságáért felelős", az Országgyűlési Örség parancsnokaként bemutatkozó civil igazolványt kért és az akció beszüntetésére szólította fel a Milla aktivistáit, amikor azok szerdán egy molinót akartak kifeszíteni a Parlament épületénél - derül ki a Milla csütörtök délután közzétett videófelvételéből.

Az intézkedő személy tegnap a kamerát is el akarta tetetni a molinó elhelyezésén dolgozókkal, és az újságíróigazolvány felmutatását kérte az eseményt megörökítő aktivistától. Később rendőrt is hívtak az akció miatt - tette hozzá a Milla.

Mint ismert, az Éhségmenet hétfői demonstrációjára a parlamenti parkoló előtti villanyoszlopokra „Üdvözöljük a szocialista hataloméhség menetét!” feliratú molinót függesztettek ki, a rendőrség és a parlamenti őrség asszisztálásával. Később kiderült, hogy a transzparens a Civil Összefogás Fórumé (CÖF) volt, akik senkitől nem kértek engedélyt, mert „flashmob jellegű akciónak” szánták.

Szerdán a Milla is kifüggesztett egy molinót „Az ország házon kívül van” felirattal, de a parlamenti őrség tagjai azonnal megjelentek leírásuk szerint, és közterülethasználati engedélyt kértek, majd mikor ilyet az aktivisták nem tudtak felmutatni, rendőrt hívtak.

Az Országgyűlés sajtóosztálya ehhez képest később azt írta a hvg.hu-nak, hogy semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem, mert a villanyoszlopok, ahová kifüggesztették őket, már az intézmény területén kívül állnak.

„Az Országgyűlési Őrség illetékessége a kordonon belüli területre korlátozódik. A molinó elhelyezésében sem a Hivatal sem pedig az Országgyűlési Őrség munkatársai, semmilyen módon nem működtek közre, nem vállaltak szerepet" - írták.  

"Sem az Országgyűlés Hivatala sem az Országgyűlési Őrség, sem hétfőn, sem pedig szerdán nem lépett fel és nem intézkedett a helyszínen a szabálysértőkkel szemben” - tették hozzá. Később ugyanakkor az Országgyűlés Hivatala mégis azt írta a Millának, hogy engedély nélküli közterülethasználat miatt fizessenek nekik 107 ezer forintot. Azt írták, erre a CÖF-öt is felszólították.

"Arcátlanul hazudnak!" - írta most a Facebook oldalán a Milla, amely szerint a videófelvétel cáfolja az Országgyűlés sajtóosztályának korábbi nyilatkozatát.