Giró-Szász: "megalapozatlanok" az EU aggályai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akkor kerülnek nyugvópontra az alkotmány legutóbbi, negyedik módosítása kapcsán felmerülő kételyek és problémák az Európai Unión belül, ha a módosításból fakadó alacsonyabb szintű jogszabályokat a parlament elfogadja – mondta a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Giró-Szász András kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy a múlt pénteken levelet váltott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány már a parlament elé terjesztette a kapcsolódó törvényeket, „pontosan azért, hogy világosan lehessen látni itthon is, az Európai Unióban is, a bizottságban is, hogy minden ilyen vád teljes mértékben megalapozatlan” - mondta Giró-Szász András az MR1-Kossuth Rádió műsorában.

Az alaptörvényben, illetve kétharmados törvényben rögzített azon lépések kapcsán, amelyeket az Európai Bizottság esetleg kifogásol, Magyarország kész megvitatni a konkrétumokat. „És ugyanúgy, ahogy eddig is, bármikor, amikor az Európai Unió érvei erősebbnek bizonyultak, mint a magyar érvek – például a médiatörvény egyes technikai részletei kapcsán –, a magyar kormány, illetve az Országgyűlés megtette a módosításokat” – állapította meg a kormányszóvivő.

Giró-Szász András hozzátette, az esetek túlnyomó többségében azonban nem is ez következett, hanem az Európai Unió belátta, hogy elhamarkodottan fogalmazta meg az ítéletét, illetve azt, hogy a magyar kormány által képviselt politikai, gazdasági és szakpolitikai logika releváns.

A kabinet szóvivője szerint arra is volt példa, hogy Brüsszel azt ismerte be, bár a magyar kormány által felvázolt irány lehet, hogy nem található meg Európában, de attól, hogy először fogalmazódik meg a kontinensen, még nem demokráciaellenes. „Ezen okoknál fogva, az esetek nagy többségében a magyar kormánynak adott igazat” – tette hozzá.

José Manuel Barroso levelében jelezte a miniszterelnöknek, hogy ha a bizottság szakértői végeznek az alaptörvény módosításának jogi elemzésével, akkor a brüsszeli testület kénytelen lesz a kifogásolt ügyekben kötelezettségszegési eljárásokat indítani.

„Erőteljesen arra kérem Önt és kormányát, hogy foglalkozzon ezekkel az aggodalmakkal, és egyértelmű, határozott módon oszlassa el őket. Kétségtelen, hogy ez szolgálja a legjobban Magyarország és Európa egészének érdekeit” – tartalmazza az Európai Bizottság elnökének levele.

Orbán Viktor válaszában megerősítette, hogy a kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította José Manuel Barrosót, hogy a kabinet mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában. A kormányfő jelezte, hogy kezdeményezte azokat a jogalkotói lépéseket, amelyekkel kezelni lehet a bizottsági elnök által jelzett aggodalmakat.

Giró-Szász András az MR1-Kossuth Rádió műsorában megjegyezte, évente csaknem ezer kötelezettségszegési eljárás van az EU-n belül, míg Magyarországgal szemben kevesebb, mint húsz. „Nem látom értelmét annak, hogy ebből egy hatalmas elefántot csináljunk” - tette hozzá.