Orbán a déli végekre érkezett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor kormányfő személyesen tájékozódott az árvíz által veszélyeztetett baranyai településeken folyó védelmi munkálatokról hétfőn - írta közleményében a megyei védelmi bizottság elnöke.

A legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn Faller János független polgármester és Mácsai Antal Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató számolt be a felkészülés állásáról a miniszterelnöknek. Orbán Viktor ezután találkozott a védekezést folytató helyi lakossággal, az őket segítő önkéntesekkel, és megköszönte a rendkívüli helyállást.

Hargitai János, a védelmi bizottság elnöke közölte, hogy a kormány hétfőn az áradással összefüggésben veszélyhelyzetet hirdetett ki a mohácsi járás területére is. Ennek következtében rendkívüli árvízvédelmi készültség lépett életbe a Duna Baranya megyei szakaszának mindkét partján, így a mohácsi árvízvédelmi szakaszon, valamint a baja-margitta-szigeti árvízvédelmi területen is.

Hozzátette, a Duna vízállása hétfőn 15 órakor Mohácsnál 903 centiméter volt, 38 centivel magasabb, mint egy nappal azelőtt. A tetőzést Mohácsnál csütörtökre, 955 centiméterre, Dunaszekcsőnél 965 centiméterre várják, a vízmagasság azonban ennél 15 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is lehet. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompok nem közlekednek, a folyó teljes baranyai szakaszán hajózási tilalom van érvényben. A közúti közlekedésben ugyanakkor nincs korlátozás az árvíz miatt.