A romkocsmaadót is megszavazták a zűrzavarban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felügyeleti díjat fizethetnek a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek augusztustól – erről szavazott a parlament, miközben a Jobbik képviselői a földtörvény elleni tiltakozásul elfoglalták a pulpitust.

Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be.

Az Országgyűlés pénteken 250 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester erről szóló indítványát. Ekkor már csak három ellenzéki képviselő tartózkodott a parlamenti patkóban, a Jobbik képviselői ugyanis előzőleg az elnöki pulpitusra vonultak a földtörvény elleni tiltakozásul, és a későbbi szavazásokat is folyamatos skandálással zavarták. Az MSZP-s politikusok és a függetlenek többsége pedig elhagyta az üléstermet.

A most elfogadott törvény alapján az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintban határozhatják meg a felügyeleti díjat, ám összege nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzésiadó-alapjának fél százalékát. A felügyeleti díjat az önkormányzat kizárólag az üzletek nyitva tartása miatt adódó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja. Erről bővebben ebben a cikkükben olvashatnak.

Rogán Antal tájékoztatása szerint a törvénymódosítás – amelyet kétszáz szórakozóhely képviselőivel egyeztettek – csak a főváros belső kerületeiben működő szórakozóhelyeket érinti. A kereskedelmi törvény jelenlegi előírásai alapján a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító kereskedelmi és vendéglátó üzletek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyző engedélye szükséges. Az engedély megadásához a rendőrség szakhatósági hozzájárulása kell. Ha a jegyző akár hivatalból, akár a rendőrség írásbeli tájékoztatása alapján azt észleli, hogy egy szórakozóhely nem felel meg az engedély megszerzéséhez szükséges feltételeknek, akkor korlátozhatja a nyitva tartását. Azok a szórakozóhelyek, amelyek nem kapják meg az éjszakai nyitva tartás lehetőségét, hat hónap elteltével kérelmezhetik ezt újra.

A parlament korábban egy bizottsági módosító javaslattal két ponton is átírta az eredeti javaslatot. Így a szórakozóhelyeket lakossági bejelentés alapján nem lehet majd felülvizsgálni, a rendszeres rendőrségi ellenőrzésekre pedig egy helyett három évente kerülhet sor. Az önkormányzatok helyi rendeleteikben a szórakozóhelyek befogadóképessége alapján szabhatják ki a felügyeleti díjat. A felügyeleti díjat negyedévente kell megfizetniük a tulajdonosoknak.

Rogán Antal egy zárószavazás előtt benyújtott javaslatának elfogadásával a települések, illetve fővárosi kerületek rendeletalkotási jogot kaptak az üzletek éjszakai, vagyis este tíz és reggel hat óra közötti nyitva tartási rendjének meghatározására.