Ennyibe került Orbán rekordajándéka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A libanoni elnök kapta idén Orbán Viktortól a legnagyobb értékű ajándékot, egy másfél milliós herendi vázát – írta a Blikk.

Idén a libanoni elnök kapta a legnagyobb ajándékot Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől. A február végi látogatáson átadott összeállítás egy 60 centis herendi porcelánvázát és hat üveg tokaji aszút tartalmazott – írta a Blikk szerdán a Kormányzati Információs Központ tájékoztatása alapján.

A látogatás összköltsége 18,5 millió forint volt, az ajánék pedig 1,33 millió forintot kóstált. A parlament elnöke egy vázát, a miniszterelnök pedig egy hatszemélyes teáskészletet és két színezett metszetet. A programban segédkező résztvevőket is megajándékozták a protokoll szabályainak megfelelően: porcelán rózsákat, vörösborokat, herendi bonbonierre-eket és Rubik-kockákat osztottak szét díszcsomagolásban.

Libanonban és más közel-keleti országokban is olyan gazdag az elit, hogy értékes ajándékokkal illik beállítani – magyarázta a lapnak Görög Ibolya protokollszakértő.

Az ajándékozásra nincs külön állami keret, hanem a kormányfőnek és két helyettesének járt – idén legalábbis – 350 millió forint erre a célra. Ezt a külügyminisztériumi protokollkeret egészíti ki, amelynek összege 100 millió forint.