Orbán és Tőkés barátságának a KDNP-sek itták meg a levét

Orbán és Tőkés barátságának a KDNP-sek itták meg a levét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Tőkés László felkerülése a Fidesz EP-listájára kisebb zavart okozott a két kormánypárt viszonyában. A listaalakításnál ugyanis a KDNP-sek hátrébb szorultak, rosszabb szereplés esetén még az sem zárható ki, hogy nem lesz képviseletük az Európai Parlamentben.

Figyeltek arra, hogy szövetségeseik, így a KDNP rajta legyen a listán – így fogalmazott Szájer József európai parlamenti képviselő azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyen a Fidesz alelnökével, Pelczné Gáll Ildikóval mutatták be a május 25-i EP-választás kormánypárti listáját.

A listán viszont a legelső KDNP-s a jelenlegi egyházügyi államtitkár, Hölvényi György a 12. helyen, aki korábban maga is európai parlamenti képviselő volt. Pelczné a sajtótájékoztatón azt mondta, előzetes számításaik szerint 10-12 helyet szerezhet meg a Fidesz-KDNP a Magyarország számára rendelkezésre álló 21-ből.

Ez azt jelenti, hogy csak nagyon jó – legalábbis a Fidesz becsléseihez képest is a legjobb – szereplés esetén kerülhet be kereszténydemokrata politikus az EP-be. Viszont a nagyobbik kormánypárt legújabb ötletéből – hogy külhoni magyar politikusokat is feltesznek a listájukra – legalább három határon túli szervezet, képviselő is jól járhat, mert a harmadik helyen Tőkés László, a 9. és a 10. helyen egy-egy kárpátaljai, illetve vajdasági jelölt szerepel (az utóbbiakat még nem nevezték meg).

Bosszús kereszténydemokraták

Mivel 2009-ben a KDNP Surján László 5. helyével kapott legalább egy biztos helyet, információink szerint idén feszültséget okozott a két párt között a listaállítás, mert a KDNP-sek hátrébb szorultak.

Pelczné és Szájer a lista bemutatásakor
©

Pedig a Fidesz és a KDNP szövetsége évek óta megbonthatatlannak tűnik, legutóbb csak 2010-es önkormányzati választások után tűnt fel egy kisebbség a kereszténydemokratákon belül, akik ha nem is a szakítást, de legalább a nagyobb függetlenség megteremtését kérték számon az elnökön, Semjén Zsolton. Akkor szintén a jelöltállítás okozott gondot: ugyan Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke leszögezte, hogy kormánypártiak nem indulhatnak egymás ellen, Biatorbágyon, Vácon, Érden mégis konfliktusokat okozott a folyamat és a KDNP-sek végül csak Vácon tudták keresztülvinni az akaratukat. (A viták után az önállóságpárti Szalma Botondot a KDNP budapesti elnökévé választották az államtitkár Rétvári Bencével szemben.)

Kormánypárti forrásból úgy értesültünk, Surján már korábban jelezte, hogy szeretne hazatérni, befejezné európai parlamenti tevékenységét. A listáról folyó egyeztetéseken ennek megfelelően arról volt szó, hogy az ő helyét kaphatja majd meg Hölvényi, ám az államtitkárt végül mégis a 12. „billegő” helyre osztották be.

A 21 fős listára egyébként mindössze két KDNP-s politikus került fel, a 20. helyen Pálffy István, a most leköszönő kereszténydemokrata parlamenti képviselő található, ám ő csak akkor kerülhet be az EP-be, ha valaki kiesik, és végül a pártszövetség őt delegálja. Úgy tudjuk, a KDNP a tárgyalások során elfogadta, hogy csak ennyi helyet kapnak, cserébe viszont azt kérték, kapjanak befutó helyet.

Orbán ragaszkodott Tőkéshez

Információink szerint ez bosszúságot okozott a kisebbik kormánypártban, forrásaink szerint nem zárható ki, hogy a hétvégi elnökségi ülésen is előkerül majd a téma. A lista egyetlen „billegős” helyét ugyanis méltánytalannak tartják, volt olyan forrás, aki úgy vélte: miközben a KDNP április 6-án hozta az összes egyéni kerületét, a Fidesz 10-et veszített, így a kereszténydemokratákat „jobban meg kéne becsülni”, és nem zárható ki, hogy a függetlenségpártiak ismét hallatni fogják a hangjukat a tárgyalásokat lefolytató Semjén Zsolt elnökkel szemben.

Tőkés és Orbán - régi barátság
©

Információink szerint – amit egy fideszes politikus is elismert – Tőkés László előkelő helye borította meg a viszonyokat. Korábban volt róla szó, hogy 2009-hez hasonlóan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség listáján indul a református lelkész, de ez nem jött össze, amit az RMDSZ azzal indokolt, hogy Tőkés lemaffiaszövetségezte a szervezetüket. Viszont a lelkész folytatni szerette volna az EP-s munkáját, a Fidesz pedig vállalta az indítását – amiről már hónapokkal ezelőtt megindultak a tárgyalások. Ám úgy tudjuk, az eredeti forgatókönyv az volt, hogy Tőkés egy fideszes helyet kap majd a listán, vagy legalábbis nem szorít ki KDNP-st a befutó helyekről.

Úgy tudjuk, Orbán Viktor ragaszkodott hozzá, hogy Tőkés előkelő helyet kapjon, és a lelkész 1989-es romániai forradalmi szerepére hivatkozott. A pártelnök-miniszterelnök a kelet-európai rendszerváltás egyik szimbólumának tartja Tőkést, és mint az egyik forrásunk megjegyezte, ez még azt is felülírja Orbánnál, hogy a lelkész botrányos válása és újranősülése miatt korábban még a botránylapokba is bekerült.

Egy kormánypárti forrás egyenesen úgy vélekedett, Tőkés helyzetbe hozása következtében merült fel, hogy további határon túliakat vegyenek fel a listára, ám ezt egy fideszes forrás határozottan cáfolta, szerinte az elv volt előbb és a lelkész ennek megfelelően képviselheti majd az erdélyieket. Ugyanakkor tény, hogy az erdélyi magyaroknak – amennyiben az RMDSZ jelöltjei bejutnak – lesznek további képviselői, és a szintén EU-tag Szlovákia fideszes képviselője csak a 21. helyen található a csütörtökön bemutatott listán, tehát a pártszövetség a Felvidéket nem fogja képviselni az EP-ben, csak a nem EU-tag Ukrajna és Szerbia magyarságát.

Aki a rövidet húzta

Ezzel a változással egyébként Pálffy rövid időn belül már másodszor húzza a rövidebbet. Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy eredetileg befutó helyen volt a Fidesz-KDNP országgyűlési listáján, de végül a helyét át kellett adnia Hoffmann Rózsa leköszönő oktatási államtitkárnak (akiről Harrach Péter jelentette be, hogy biztosan nem marad államtitkár, a Pedagógus Kar vezetője lesz). A hírportál kereszténydemokrata forrásai szerint Hoffmann a névsor első verzióján nem kapott volna újabb képviselői mandátumot az Országgyűlésben.

Mint a hvg.hu kimutatásában is látható, Pálffy az egyetlen KDNP-s politikus a 34 fős frakcióból, akinek nem biztosítottak továbblépési lehetőséget a parlamentből való távozás után, míg Lukács Tamás kedvéért például még a rendőrségi törvény is átírták, hogy bekerülhessen a Rendőrségi Panasztestületbe.

Hozzászólások