Rogán elismerte: Nem lesz kormányprogramja Orbánnak

Rogán elismerte: Nem lesz kormányprogramja Orbánnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Fidesz frakcióvezetője ismertette a Fidesz jelöltjeit a bizottságok élére. A rendészeti bizottság elnöki posztja Kósa Lajosé, a népjóléti bizottságé Zombor Gábor volt kecskeméti polgármesteré lett. Több bizottsági elnöki hely még bizonytalannak tűnik, ugyanis akik szerepet kapnak a kormányban, nem lehetnek bizottsági elnökök. A Fidesz nem akarja megvétózni a volt skinheadvezér, Sneider Tamás parlamenti alelnöki posztját, fontolják meg az ellenzéki pártok, hogy kit jelölnek - mondta Rogán. Átírják az országgyűlési törvényt, mert egy pontatlanság miatt a képviselők egy része most két helyről is felvehet fizetést.

Az elmúlt 24 év hagyományát megszakítva idén nem terjeszt kormányprogramot a parlament elé a köztársasági elnök által felkért miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor - ez derült ki Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján. A Fidesz egy évre újraválasztott frakcióvezetője a hvg.hu kérdésére ugyanis azt mondta, a parlament az alaptörvény szerint a miniszterelnök személyéről kell szavazzon, és "alaptörvény-ellenes lenne ezt mással kiegészíteni".

Rogán tájékoztatása szerint a keddi alakuló ülésen várhatóan Áder János hivatalosan is közölni fogja jelölését a miniszterelnök személyére. Róla május 10-én szombaton dönt a Ház, amit egy beiktatási ünnepségnek nevezett fideszes nagyggyűlés követ a parlament előtt délután.

Rogán azt mondta, ezt követően kerül az Országgyűlés elé a kormányzati szerkezetről szóló törvény (ami arról rendelkezik, hogy hány minisztérium és milyen posztok legyenek) - erről jövő hétfőn döntenek. Utána nevezetheti meg az új miniszterelnök a személyeket, akiket végül Áder János fog beiktatni.

©

Bizottsági elnökök és miniszterek

Rogán hangsúlyozta, hogy a Fidesz által a parlamenti bizottságok élére javasolt személyekben egy hónapon belül is lehet változás, hiszen ha valaki államtitkári vagy minisztériumi posztot kap közülük, akkor le kel mondaniuk a parlamenti posztjukról. A Fidesz a jelen felállás szerint a gazdasági bizottság élére a frakcióvezetőt, a mezőgazdasági testület élére Győrffy Balázst, majd azt követően Font Sándort jelöli (ez arra utalhat, hogy Győrffy kormányzati pozíciót kaphat - a szerk.) A honvédelmi és rendészeti bizottságot Kósa Lajos vezetheti. A hvg.hu kérdésére, hogy ez is változhat-e a kormányalakítással, Rogán azt mondta, hogy "bárhol lehet változás". A népjóléti bizottságot Zombor Gábor volt kecskeméti polgármester kapta - igaz, sajtóértesülések szerint ő lehet az egészségügyi államtitkár az új kormányban. A külügyi bizottságot Balla Mihály, a nemzeti összetartozás bizottságát Potápi Árpád, az EU-s ügyeket pedig Hörcsik Richárd viheti majd.

A Fidesz-KDNP parlamenti tisztségei

Házelnök: Kövér László

Alelnökök: Lezsák Sándor, Jakab István, Latorcai János, Gulyás Gergely

Honvédelem és rendészet - Kósa Lajos

Gazdasági - Rogán Antal

Törvényhozási nagybizottság - Gulyás Gergely

Népjóléti - Zombor Gábor

Külügyi - Balla Mihály

Mezőgazdasági - Győrffy Balázs (utána: Font Sándor)

EU-ügyek: Hörcsik Richárd

Nemzeti összetartozás - Potápi Árpád

Mentelmi: Vejkey Imre

Igazságügy: Rubovszky György

Hétfő reggel döntött arról a Fidesz-KDNP frakciószövetség, hogy házelnöknek Kövér Lászlót, alelnöknek Lezsák Sándort, Jakab Istvánt és Latorcai Jánost jelöli. Továbbá Gulyás Gergely lesz a törvényalkotási bizottság elnöke, és egyben a jogalkotási alelnöke a háznak. Rogánt és Harrach Pétert a frakciószövetség egyhangú szavazással választotta a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetőjévé.

Az összeférhetetlenség miatt az ügyvezető kormányban miniszterként vagy államtitkárként tevékenykedő politikusok nem kaphatnak most bizottsági posztot, ám megbízatásuk lejártával ez is változhat - fejtegette Rogán.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz elfogadja-e parlamenti alelnöknek a jobbikos Sneider Tamást, aki korábban skinhead-vezető volt, Rogán úgy válaszolt: fontolják meg az ellenzéki pártok, hogy kit jelölnek, a Fidesz nem akarja felrúgni a struktúrára vonatkozó korábbi, ötpárti megállapodást, és nem szeretne válogatni a jelöltek közül, mert akkor a maga szempontjait fogja a jelölt kiválasztásában érvényesíteni.

Harrach Péter bejelentette: Semjén Zsolt viszi tovább a kormányban a nemzetpolitikai kérdéseket, az igazságügyi bizottság élére Rubovszky Györgyöt, a mentelmi bizottság elnökének pedig Vejkey Imrét javasolja.

Pontatlan megfogalmazás miatt járhat két helyről a fizetés

Rogán bejelentette: az országgyűlési törvény módosítását fogja javasolni a Fidesz már az alakuló ülésen. A Fidesz frakcióvezetője szerint a pontatlan megfogalmazás miatt lehetőségük van arra az önkormányzati politikusoknak és parlamenti képviselőknek, hogy mindkét helyről díjazásban részesüljenek, ám ezt meg akarják tiltani, a saját képviselőiknek pedig azt javasolták, hogy mújus 6-tól csak a parlamenti díjazásukat vegyék fel.

Szintén szeretnék elérni, hogy ne lehessen ötcsillagos szállodákban elhelyezni a vidéki képviselőket. Rogán azt is elmondta: minél hamarabb dönteni akarnak a devizahitelek kivezetéséről is.