Lendvai Ildikó újból szervezkedik a régi szocikkal

Lendvai Ildikó újból szervezkedik a régi szocikkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többek között Szekeres Imrével, Veres Jánossal és Steiner Pállal fogott össze Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke, hogy meggyőzze az elnökválasztás előtt álló MSZP-t: alkosson új alapszabályt és programot. A Deák Ferenc nevét viselő csoport elsősorban azt követeli, hogy a Mesterházy Attila vezetésével összeállított parlamenti frakciót szorítsák háttérbe. Ugyanakkor azt kérik, hogy a párt vegye be a programjába a 100 ezer forintos minimálbért és a garantált, feltétel nélküli alapjövedelmet.

„Önkritikára képes pártot akarunk” – fogalmazott a Felhívás a kongresszushoz című kiáltványban a magát Deák Ferencnek nevező kör. A csoport vasárnap alakult szocialista politikusokból, mert „a változás irányának meghatározását minél több vitázó műhelynek kell segítenie” – olvasható a dokumentumban. Mint írták: azért választották az 1867-es kiegyezést tető alá hozó politikus nevét, mert „történetesen a Deák Ferenc utcában szoktunk találkozni”. A társaságnak több olyan tagja is van, akik 2002 és 2010 között miniszterek voltak.

Az MSZP bukását hozó május 25-i európai parlamenti választás után lemondott a pártelnök, Mesterházy Attila, majd a szocialisták választmánya teljes körű tisztújítást rendelt el. Az elnökség- és elnökválasztó kongresszust július 19-én tartják, az elnöki posztra egyetlen jelölt van, Tóbiás József, a párt frakciójának igazgatója. A Népszabadság korábban azt írta, az elnökségi posztokra viszont túljelentkezés, számtalan jelölt van.

100 ezres minimálbért!

A Deák Kör több javaslattal is előállt. Így azt szeretnék elérni, hogy a „parlamenti munka kiüresedése” miatt az elnökség kétharmadát olyan politikusokkal töltse fel a kongresszus, akik nem országgyűlési képviselők, az ellenőrző testületek élére pedig egyáltalán ne válasszanak képviselőket. A mostani frakciót az előző vezetés állította össze, a Mesterházy távozását követelő politikusok, a felhívás aláírói korábban többször is konfliktusba kerültek Mesterházyval és a képviselőcsoport egyes tagjaival.

Lendvai Ildikó
©

A csoportot 20 MSZP-s politikus alapította, köztük volt miniszterek, államtitkárok – ők írták alá a kiáltványt is. Többek között Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Veres János, Juhász Ferenc, Kökény Mihály, Katona Tamás, Burány Sándor neve tűnik fel a dokumentumon. A fiatalabb politikusok közül csatlakozott Braun Róbert – Medgyessy Péter egykori tanácsadója – és Tüttő Kata, akinek a karrierje abban a kerületben indult, ahol Hagyó Miklós volt az MSZP-s szervezet vezetője.

A csoport azt szeretné, ha a kongresszus kimondaná: új programra, új alapszabályra, új szervezeti felépítésre van szükség. Mint írták, olyan pártot akarnak, amely „totális ellenzéke annak a politikai rendszernek, amely szétszakítja a társadalmat, gyilkolja a szolidaritást, korlátozza a szabadságot”.

Lendvai új csoportja szeretné, ha az MSZP bevenné a programjába a 100 ezer forintos minimálbért, a közmunkások bérének rendezését, a garantált, feltétel nélküli alapjövedelmet, a cigányság integrációját. Szerintük az MSZP ne elégedjen meg „az 1989-es demokrácia céljaival, dolgozza ki az állampolgárok valódi beleszólását biztosító részvételi demokrácia eszközeit”.

Hozzászólások