Hogyan nyerhetne a baloldal a választásokon?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A baloldal a parlamenti többséget csak több olyan kerület megnyerésével tudná elméletileg megvalósítani, ahol legalább húsz éve nem vesztett az úgynevezett polgári jobboldal, ennek azonban minimális az esélye – írta legfrissebb tanulmányában a Policy Solutions politikai elemző intézet.

A következő időszakban Kelet-Magyarországon a Jobbik a baloldal fő stratégiai ellenfele, és nem a Fidesz – állapította meg Policy Solutions Beszorulva: a baloldal a Fidesz és a Jobbik földrajzi szorításában című elemzése, amely a 2014-es országgyűlési választások egyéni választókerületi eredményeinek elemzése révén részletekbe menően, adatokra és számokra alapozva mutatja be a magyar baloldal helyzetét.

A választási eredmények elemzése során az egyéni választókerületek (EVK-k) megoszlásárára összpontosítottak, mivel feltételezésük szerint Magyarországon nem lehet parlamenti többségre szert tenni azok jelentős többségének megnyerése nélkül. Ezért a baloldalnak a választási győzelemhez nem elegendő a Fideszt a listás szavazatok tekintetében megverni, hanem meg kell nyernie az egyéni választókerületek többségét is.

Új stratégiára van szüksége a baloldalnak

„Két típusú forgatókönyv létezik a baloldal győzelmére. Az egyik, amelyre a baloldal elmúlt évekbeli stratégiai alapvetések alapulni látszottak, a Fidesz teljes összeomlását és egy elsöprő baloldali fölényt feltételeztek. Erre elvileg mindig van esély – a Fidesz is így győzött 2010-ben – de a baloldalnak nem lesz sok köze ennek bekövetkeztéhez. Ez nem stratégia, hanem fatalizmus” – hangsúlyozták. A másik szcenárió szerint a baloldal felismeri, hogy az új választási rendszerben sokkal többet ér egy szavazat egy olyan helyen, ahol a szavazattal egyéni mandátumot tud nyerni egy párt, mint ott, ahol erre nincs esélye.

A tanulmány megállapítja, hogy amióta a Fidesz 1998 és 2002 között konszolidálta pozícióját, mint a domináns jobboldali erő – a választásra jogosultak, illetve a választáson részt vevők körében bekövetkezett nagyszabású változások ellenére – stabilan tartja pozícióit az ország nagyobb részében. A Fidesz ereje ennek köszönhetően túlmutat azon, hogy jelenleg messze a legnagyobb párt: azt is okkal feltételezheti, hogy ha országosan el is veszti egyszer a legnagyobb párt státuszt, akkor is nagy valószínűséggel képes lesz többtucatnyi választókerületet megtartani, amelyeket legalább 2002 óta egyszer sem vesztett el.

Kelet-Magyarország a Jobbik bástyája

Ennek következtében a baloldal mozgástere szűk: a 2006-ban biztosan megnyert körzeteinek visszaszerzése nélkül nem tud labdába rúgni. A baloldal fő problémája jelenleg viszont éppen az, hogy a saját „biztos” körzeteiben felemásan erősödött meg 2014-ig. Az elemzése kiemeli: a 2006 és 2010 közötti összeomlás óta vidéken főleg a régi fideszes kerületekben erősödött a baloldal, a régi „szoci fellegvárakban” nemigen. Ahol a baloldal leginkább elmarad a korábbi erejétől: döntően kelet-magyarországiak és a Jobbik bástyái.

Az elemzés összességében megállapítja, hogy ha a baloldal nem lesz képes a hajdani keleti fellegváraiban az inkább jellemző harmadik, esetenként második helyről az elsőre kerülni, akkor a Fidesz összeomlása nélküli forgatókönyv mellett a parlamenti többséget csak több olyan kerület megnyerésével tudná elméletileg megvalósítani, ahol legalább 20 éve, 1994 óta nem vesztett az úgynevezett polgári jobboldal. Ennek minimális az esélye. Azaz a következő időszakban Kelet-Magyarországon a Jobbik a baloldal fő stratégiai ellenfele, és nem a Fidesz.

Hozzászólások