Ezt az árat kéri Falusért cserébe az MSZP

Ezt az árat kéri Falusért cserébe az MSZP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Több pontból álló követeléslistával rukkolt elő a budapesti MSZP. Elvárják, hogy ezeket a DK és az Együtt teljesítse, különben nem adnak zöld utat Falus Ferenc főpolgármester-jelölt kampányának – értesült MSZP-s forrásokból a hvg.hu.

Elvileg elsöprő többséget kapott az MSZP-ben a három ellenzéki párt hétfői megállapodása, valójában kemény feltételeket szabtak a szocialisták az Együttnek és a DK-nak, és ha a két párt ezeket nem teljesíti, akkor a budapesti MSZP pénteki küldöttértekezlete akár le is szavazhatja Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét. A hvg.hu értesülései szerint ezt a döntést hozta az MSZP kedd este ülésező párttanácsa.

A szocialisták, az Együtt-PM és a DK tárgyalódelegációja hétfőn vetette papírra azt a megállapodástervezetet, melyet a három párt testületei a napokban vitatnak meg és hagyhatnak jóvá. Ennek lényege, hogy a fővárosban – ahol az április 6-i és a május 25-i választási eredmények alapján jobban áll a baloldal, mint országosan – nem indulnak közösen, de 15 kerületben nem indítanak egymással szemben jelölteket (ezt nevezik koordinált indulásnak). Továbbá mind a három párt egy főpolgármester-jelöltet támogat. A hétfői alku szerint a volt tiszti főorvost, Falus Ferencet indítják Tarlós Istvánnal szemben.

Szigetvári Viktor, Molnár Csaba és Kunhalmi Ágnes a mai bejelentésen
©

Az MSZP budapesti vezetőségéből, kerületi vezetőiből és fővárosi képviselőiből álló párttanács kedden este ülésezett. Ötórás vita után a szocialisták fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes azt jelentette be, hogy elvi állásfoglalást hoztak a hétfői alku támogatásáról, de a végső szót a közel 100 főből álló pénteki budapesti küldöttgyűlés fogja kimondani. Mint a hvg.hu megírta, több kerületben a szocialisták nem értenek egyet az alkuval, lázadóznak a központ döntése ellen, ugyanakkor több kerületben viszont már szeretnék lezárni az ügyet, elfogadnák az alkut, hogy elkezdhessék a kampányt.

Hétfőn az Együtt és a DK bejelentette, a kerületekre és a főpolgármester-jelöltre vonatkozó megállapodáscsomagon nem lehet változtatni, ezt a pártoknak változatlan formában kell elfogadnia. Kunhalmi Ágnes cikkünk megjelenése után azt nyilatkozta a Városháza mellett tartott sajtótájékoztatón, hogy a hétfői megállapodást változatlan formában terjesztik a küldöttek elé pénteken.

Megkérnék Horváth árát

Kunhalmi kedd esti sejtelmes bejelentést úgy kell értelmezni, hogy az MSZP eddigi főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba csak akkor áll el Falus Ferenc útjából, ha a másik két párt további engedményeket ad a szocialistáknak a kerületekben – magyarázta az egyik kerület MSZP-s vezetője, aki részt vett a keddi maratoni ülésen. Mint ahogy a hvg.hu kedden megírta, Horváth felajánlotta a lemondását a jelöltségről a tanácskozáson, ám forrásaink szerint ez a bejelentés úgy szólt: kész felajánlani pénteken a lemondását, ha addig az Együtt és a DK engedményeket tesz, mert ő a kerületek érdekeit tartja szem előtt.

Horváth Csaba - lemond, ha...
©

A következő elvárásaik vannak a szocialistáknak a másik két párttal szemben:

  1. a Belvárosban az Együtt-PM léptesse vissza a polgármesterjelöltjét, Juhász Pétert. Erről egyébként a helyi szocialisták külön levelet írtak az MSZP új elnökének, Tóbiás Józsefnek. Szerintük a korábban nyilvánosan füvező Juhász képtelen lenne megszólítani a kerület idősebb szavazóit.
  2. A XVII. kerületben a DK léptesse vissza Gy. Németh Erzsébetet. Ő 2002-ben az MSZP főpolgármester-jelöltje volt, de párton belüli viták miatt kilépett az MSZP-ből és átigazolt Gyurcsány pártjába. Állítólag a párttanácson az is elhangzott, ha ő marad a polgármesterjelölt, akkor a helyi szocialisták nem fognak mellette kampányolni.
  3. Kőbányán a DK léptesse vissza Élő Norbertet. Ő korábban szintén MSZP-s volt, és szintén belső viták miatt lépett át a DK-ba. A szocialisták érvelése szerint a helyi MSZP vezetője, Somlyódy Csaba már évek óta építgeti a kampányát.
  4. Az Együtt támogassa Újbudán Molnár Gyula polgármesteri kampányát, tegyék fel a nevüket a plakátokra, és az egyéni kerületekben ne indítsanak jelölteket az MSZP-sekkel szemben.
  5. A XIII. kerületben a DK és az Együtt ne akarjon 3-3 egyéni képviselőt indítani, érjék be 2-2-vel.

Forrásaink szerint ennél több követelés is elhangzott a párttanácson, de a vitából kiderül, hogy azokban kész engedni az MSZP. Szocialista forrásaink nem tudták megmondani, mit tesz a budapesti MSZP, ha a két másik párt nem teljesíti a követeléseket, de azt mondták, reménykednek benne, hogy az Együtt és a DK végül több pontban engedni fog. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a hvg.hu-nak azt mondta, pártja véglegesnek tekinti a hétfői megállapodást, azon nem kívánnak változtatni.