A magyar kampányt is elérte a jeges vödör – Tarlós bevállalja?

A magyar kampányt is elérte a jeges vödör – Tarlós bevállalja?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Miután az Együtt-PM III. kerületi polgármester-jelöltje a fejére öntött egy vödör jeges vizet, Tarlós Istvánt is kihívta.

Béres András, az Együtt-PM III. kerületi polgármesterjelöltje is beszállt az interneten világszerte terjedő kezdeményezéshez, a "jegesvödör-kihíváshoz" (ice bucket challenge). A "játék" lényege, hogy az abban részt vevők egy vödör jeges vizet öntenek a fejükre, eredetileg azért, hogy felhívják a figyelmet a különleges neurológiai betegségre, az amiotrofiás laterálszklerózisra (ALS).

Aki teljesíti a kihívást, az ezután további három embert hívhat ki, akiknek 24 órája van fejére borítani a vödörnyi jeges vizet és kihívni újabb három embert. A kihívásban részt vevők adakoztak is az ALS-szel foglalkozó alapítványoknak, egyes adatok szerint már 50 millió dollár gyűlt össze a világszerte terjedő játékból, a benne részt vevők viszont kiválaszthatják, hogy kit akarnak segíteni.

Béres András, az Együtt-PM III. kerületi polgármester-jelöltje Óbudán öntötte a fejére a vödör jeges vizet, ő pedig a születés körüli időszakban kialakuló, illetve a veleszületetten sérült kisgyermekek rehabilitációjával foglalkozó, a III. kerületben működő Gézengúz Alapítványt kívánta támogatni az akciójával.

A politikus a szabályok szerint ki is hívott három másik embert: Bús Balázs III. kerületi jelenlegi fideszes polgármestert, Kiss Lászlót, a kerület MSZP-s parlamenti képviselőjét, illetve Tarlós István budapesti főpolgármestert. A három másik politikusnak 24 órája van teljesíteni a kihívást.

A jeges vödrös akció először a tech világ nagyágyúi között terjedt, Mark Zuckerberg például Bill Gates-t is kihívta, aki szintén bevállalta, de azóta Lady Gagától kezdve Britney Spearsen át Steven Spielbergig szinte minden hírességet kihívtak, és teljesítették. Barack Obama csak egy csekket töltött ki, de a vödör vizet nem vállalta be, a korábbi elnök Geroge W. Bushra viszont a felesége öntötte rá a vizet, Bush pedig Bill Clintont is kihívta.

Víz helyett hamu?

A felszólításra az óbudai Fidesz az alábbi közleménnyel reagált:

Ahogy ma a hvg.hu is hírt adott arról (A magyar kampányt is elérte a jeges vödör) Béres András, az Együtt-PM III. kerületi polgármesterjelöltje is beszállt az interneten világszerte terjedő kezdeményezéshez, a „jegesvödör-kihíváshoz”. Az ellenzék polgármester-jelöltje - Óbuda Fideszes polgármestere, Bús Balázs októberi kihívója - a sérült kisgyermekek rehabilitációjával foglalkozó Gézengúz Alapítványt kívánta támogatni az akciójával. A média figyelmével kísért akció szépséghibája – jelezte a Fidesz-KDNP III. kerületi képviselőcsoportja nevében Puskás Péter frakcióvezető -, hogy Béres azon az idei önkormányzati ülésen, ahol a Gézengúz Alapítvány támogatásáról döntöttek a képviselők, a többséggel ellentétben, nem szavazta meg a Gézengúz Alapítvány részére megítélt 7 millió forintos támogatást.