Blikk: Újabb azbesztes áldozatok perelik az államot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb két azbesztes rákos beteg pere kezdődik szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A Blikk most egy 38 éves férfi esetéről ír, ő is cementgyár közelében él. Azt mondja, hogy édesanyja tíz évig dolgozott az üzemben, és ő is az azbeszt miatt halt meg 52 évesen, több mint tíz évvel ezelőtt.

A Blikk múlt héten egy szintén 38 éves férfiról írt, ő is halálos beteg, és ugyancsak azbesztszennyezés miatt pereli az államot. György Zsolt a lapnak azt mondta: 14 éves koráig a selypi cementgyártól 30 méterre éltek, most pedig a családjával az üzemtől 800 méterre lakik. Selyp és Zagyvaszántó temetőinek több mint fele azbesztózisban elhunytak sírjával van tele, egyik barátját nemrég temették el ugyanezért – tette hozzá.

György Zsolt mellhártyáján nőtt tumor az azbeszt miatt, a tüdeje már nem tágul rendesen a daganattól, alig kap levegőt. Két fia van, az egyik közülük izomsorvadásban szenved. A cementgyár korábban állami tulajdonban volt, ezért pereli az államot.

A szerdai Blikk a 38 éves Válóczi Józsefről ír, akinek három kamasz gyermeke van, és neki most kezdődik a pere egy másik beteggel együtt. Ő tavaly novemberben vette észre, hogy nincs jól: nem kapott rendesen levegőt, minden lépcsőfordulóban le kellett ülnie. A vizsgálatok igazolták, hogy menthetetlen.

Azt mondja, hogy ő második generációs áldozata a halálgyárnak, édesanyja is az azbeszt miatt halt meg tíz éve.

A férfi azért kér kártérítést, hogy legalább a gyerekeit el tudja költöztetni a cementgyár közeléből.