Markolatig döfte a kést a "sittes golyófejű" koponyájába – 8 évet kapott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napra pontosan egy évvel a bűncselekmény elkövetése után hozta meg elsőfokú ítéletét a Debreceni Törvényszék. Egyik börtönviselt férfi verekedett össze egy másikkal, majd előkerült a kés.

Emberölés kísérlete miatt nem jogerősen nyolc év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék szerdán egy balmazújvárosi férfit, aki múlt év december 3-án markolatig döfte a kést a sértett koponyájába – közölte az ítélethirdetés után a törvényszék.

A vádlottnak le kell töltenie egy hat hónapos fogházbüntetést is, mivel a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A vádirat szerint egy évvel ezelőtt a vádlott kollégáival betért a munkahelyük melletti sörözőbe. Sörözött és pálinkázott, a sértett nem sokkal később szintén a szórakozóhelyre érkezett, és beszélgetésbe elegyedett a vádlottal.

Főként a börtönben együtt eltöltött időszakukról volt szó, egy idő után azonban a sértett ráunt a börtöntémára és kérte, hogy váltsanak – ezen tört ki a vita. A vádlott "sittes golyófejűnek" nevezte a sértettet, erre ő ököllel arcon vágta.

A két férfi durván egymásnak esett, verekedés közben a vádlott előkapta tőrkését, és előbb a sértett hónaljába, majd a halántékába döfte. A kés markolatig hatolt a sértett koponyájába. A vádlott ezután hazament, a sérültet nem sokkal később a mentők eszméletlen állapotban találták. A szúrás maradandó károsodást okozott.

A Debreceni Törvényszék szerint az a védekezés, miszerint a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, nem állta meg a helyét. A bíróság Balláné Szentpáli Edit vezette tanácsa indoklásában kiemelte: a vádlott maga is elismerte, hogy ittas állapotban kötözködős fajta, és Balmazújváros többi kocsmájába már nem is járt, mert mindenhol volt valamilyen incidense.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette a bíróság határozatát, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A bíróság fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.