Már a NAV is nyomoz a norvég pénzek miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást november végén a norvég alapok ügyében a NAV – közölte a Magyar Nemzettel az adóhatóság.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a norvég pénzek elosztása miatt nemcsak rendőrségi feljelentést tett, hanem a NAV-hoz is fordult, mivel a gyanú szerint egyes támogatott szervezetek a jóváhagyott céltól eltérően használták fel a Norvég Civil Támogatási Alaptól (NCTA) származó pénzeszközöket – idézte fel a Magyar Nemzet.

Utóbbi feljelentését értékelve rendelték el most a pénzügyi nyomozók az eljárás megindítását – írta a lap, amely kitért arra is, hogy ezzel elkezdődött a második büntetőeljárás, miután a rendőrség is elrendelte a nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt. A rendőrségi eljárást egyesítették egy korábbi, jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt indított nyomozással.

A lap felidézte, a novemberi rendőrségi feljelentésben egyebek mellett az szerepelt, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium képviselői – mint az NCTA vagyonkezelői – az összeférhetetlenségi szabályokat megsértve számos olyan szervezetnek nyújtottak támogatást, amelyek a lebonyolító alapítványok vezetőihez, illetve a pályázatok értékelésében részt vevő személyekhez köthetők.

Emellett a támogatási szerződések szabálytalan módosításával, valamint az el nem számolható költségek elfogadásával is hozzájárultak ahhoz, hogy az NCTA legalább 250 millió forintot szabálytalanul fizessen ki – írta a beszámoló.