Visszahívták a transzvesztita múltú Schwezoff Dávidot

Visszahívták a transzvesztita múltú Schwezoff Dávidot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszahívták a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető elnökét.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH). Az ülést kifejezetten azért hívták össze, hogy távozásra bírják Schwezoff Dávidot, a szervezet ügyvezető igazgatóját. Őt korábban többször is megpróbálták leváltani, ám eddig minden támadást hárított.

A Mazsihisz most percről percre tudósított a Facebookon az ülésről, a végeredmény szerint pedig 57 leadott szavazatból, 38 a visszahívás mellett, 18 ellenében, 1 érvénytelen szavazattal. A döntés értelmében a Közgyűlés Schwezoff Dávid viszzahívása mellett döntött.

Schwezoffot a szervezet július 3-ai közgyűlésén választották meg az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Viszont a Tudozsido.com zsidó közéleti blog kiderítette, hogy az új ügyvezető igazgató néhány évvel ezelőtt budapesti meleg-szórakozóhelyeken lépett fel transzvesztitaként, továbbá volt olyan időszak is az életében, amikor katolikus kántorként tevékenykedett.

Háborúzó szervezetek

Részben ennek is köszönhető, hogy az országos szervezet, a Mazsihisz és a BZSH között elmérgesedett a viszony. Heisler András, a Mazsihisz elnöke júliusban levelet írt Tordai Péternek, a BZSH vezetőjének és kezdeményezte, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Heisler András a lap szerint azt írta a BZSH vezetőjének, hogy olyan dolgok kerültek napvilágra Schwezoff Dáviddal kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára.

Schwezoff Dávid
©

A vita a háttérben politikai színezetet is kapott. Egy, a BZSH-ból származó forrás szerint sokan tartanak attól, hogy a kormánypárt igyekszik minél nagyobb befolyást szerezni a zsidó szervezetekben. Mivel a BZSH-nak van a legnagyobb tagsága, a szava nagy súllyal esik latba. Többen meglepődtek azon is, hogy Schwezoff elődje, Zoltai távozása után Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója lett.

A Mazsihisz több ügyben is konfrontálódott a kormánnyal. Így ellenezték a Szabadság térre felállított megszállási emlékművet, vitatták azt a koncepciót, ahogy a kormány a holokausztra való megemlékezést szervezte. Heisler novemberben a Népszavának adott interjújában egyenesen azzal gyanúsította meg Schwezoffot, hogy szándékosan bomlasztja a zsidó közösséget és mindezzel a kormánypárt érdekeinek megfelelően jár el. A Mazsihisz elnöke feltette a kérdést: kifejtette, nem érti, mitől olyan magabiztos a BZSH ügyvezető igazgatója. „Talán onnan, hogy erős a kapcsolata Zoltai Gusztávval, a miniszteri tanácsadóval?” – fejtegette Heisler.

Visszavágott

Októberben viszont Schwezoff jött ki jól a BZSH-n belül zajló háborúból. Összehívott egy közgyűlést, amely végül nem őt váltotta le, hanem felettesét, Tordait. Ő azt nyilatkozta, a közgyűlés illegitim és morálisan is megkérdőjelezhető volt, ennek ellenére semmilyen lépést nem tett, hogy a döntést megsemmisítse.

A mostani közgyűlést egy decemberi kezdeményezés nyomán hívták össze. Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija hétfőn jelentette be, hogy beperli a neki felmondó Schwezoff Dávidot, mert szerintük a BZSH adminisztrációjáért felelős világi vezetője jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Fröhlich szerint azért rúgták ki, mert ő is aláírta azt a decemberi kezdeményezést, hogy a BZSH képviselői tizenöt napon belül hívjanak össze rendkívüli közgyűlés és kezdeményezzék Schwezoff azonnali visszahívását. Schwezoff azzal indokolta Fröhlich és felesége leváltását, mert szerinte a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatásban többen is érintettek lehetnek. Az ügyvezető igazgató korábban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a zsinagóga ügyében