Fényszórózva traffipaxozó rendőrök ellen indult fegyelmi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Fegyelmi eljárást rendeltek el a május első hétvégéjén Szadánál este felkapcsolt fényszóróval sebességmérést végző rendőrök ellen – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) a hvg.hu-val. Megjegyezték, az eljárás során vizsgálják azt is, hogy a tompított fényszóró működése veszélyeztette e közlekedésben részt vevő járművezetőket.

Saját Facebook-oldalán fakadt ki Harangozó Tamás szocialista politikus, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke amiatt, hogy május 2-án, a Pest megyei Szadán az esti sötétségben felkapcsolt fényszóróval vadásztak a rendőrök gyorshajtókra. Erről a hvg.hu is írt néhány nappal ezelőtt.

„A pofátlan és balesetveszélyes pénzbehajtás legalja! Sötétben, szemben a forgalommal, az ember szemébe világítva traffipaxoznak a rend éber őrei, 10 MÉTERRE A TELEPÜLÉS VÉGE TÁBLA ELŐTT! Gratulálok, a parancsnokaiknak is! (Nem mentem gyorsan, nem azért akadtam ki.)” – írta a képviselő. A hvg.hu-nak a történtekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy tisztában van azzal, hogy a rendőrök bárhol, akár a tilosban parkolva is mérhetnek sebességet, de a szadai eset nagyon veszélyes volt.

A hvg.hu szerette volna tudni, hogy mit szólnak a felkapcsolt fényszórós traffipaxozáshoz az azt végző egyenruhások főnökei, és hogy szerintük a sebességmérés módjával minden rendben volt-e, ezért megkeresést küldtünk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amely lapunkkal azt közölte, hogy az ellenőrzést végző rendőr az autó fényszóróját saját döntése alapján kapcsolta fel. Viszont – tették hozzá – „nincs olyan előírás, vezetői utasítás, illetve jogszabály, amely az esti sebességmérések vonatkozásában a fényszóró használatát határozza meg”.

Az esetet megvizsgálva kiderült – írták a PMRFK-tól –, hogy az ellenőrzést végző és az azt elrendelő rendőrök a munkavégzésük során több előírást megszegtek, ezért a parancsnok fegyelmi eljárást rendelt el. „Ennek keretében vizsgálják azt is, hogy a tompított fényszóró működése veszélyeztette-e közlekedésben részt vevő járművezetőket” – jegyezték meg.

Hozzászólások