"Ha már Kocsis Máté nem teszi a dolgát, legalább ne szítson gyűlöletet"

"Ha már Kocsis Máté nem teszi a dolgát, legalább ne szítson gyűlöletet"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Misetics Bálint ellenzéki aktivista a II. János Pál pápa tér lakójaként írt a téren kialakult migránshelyzetről. Szerinte nem igaz, amit a VIII. kerületi polgármester állít: a tér Misetics szerint most csendesebb, mint általában szokott lenni, bár tényleg nagy számban időznek ott a bevándorlók.

Egy II. János Pál pápa téri lakó, konkrétan Misetics Bálint ellenzéki aktivista levelét idézte szerdán a Kettős Mérce. Misetics szerint nem igaz, amit a Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester ír a téren tartózkodó migránsokról.

Mint arról beszámoltunk, Kocsis Máté szerint a volt Köztársaság teret "teljesen tönkretették a népvándorlók". A téren lezárták a játszóteret, hogy "a migráns gyerekek ne tudjanak játszani" ott. "Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen" – írta Kocsis Máté a Facebookon.

"Csak arról az egyszerű dologról szeretnék írni, hogy amit a polgármester ír, az nem igaz" – írta erre Misteics Bálint a Kettős Mércén, következetesen Köztársaság térként emlegetve az átnevezett közterületet.

Mint írta, valóban sokan ülnek le a Budapesten átutazó menekültek közül megpihenni kis időre a Köztársaság tér fái alá, vannak akik az éjszakát is itt töltik – legtöbben a szabad ég alatt, néhányan sátrakban. Valóban sokkal többen használják a napokban a teret. "Azonban ami a legmeghatározóbb élményem, nekem, aki – szemben Kocsis Mátéval – a téren lakom, az, hogy micsoda hihetetlen nyugalom uralkodik a téren" – írta Misetics.

II. János Pál pápa tér
©

Az aktivista szerint a tér csendesebb most, mint egyébként, és ő soha semmilyen félelemkeltő megnyilvánulást nem tapasztalt ott egyetlen migráns részéről sem. Évek óta lakik ott, és nem a politikai korrektség beszél belőle, hanem a személyes tapasztalatait, amikor azt állítja, a polgármester nem mond igazat, ha "az itt megpihenő menekülteket a Köztársaság teret tönkretevő, őrjöngő, rongáló, késelő vadállatokként mutatja be". Miseticsnek nem tűnt fel, hogy több lenne a szemét, az viszont igen, hogy a menedékkérők az önkéntesekkel együtt szemetet szedtek.

Ami pedig Kocsis Máté ürülékproblémáját illeti, Misetics szerint az önkormányzat dolga, hogy vécét biztosítson azok számára, akiknek nincs hol lakniuk. Ha ez nem történik meg, a közterületen kell, hogy elvégezzék a dolgukat. Ha tehát minden korábbinál több emberi ürülék van a téren, akkor arról csak és kizárólag a kerületi és fővárosi önkormányzat – és különösen annak vezetői, Kocsis Máté és Tarlós István – tehetnek – írta.

Misetics arra kérte Kocsis Mátét, hogy ha már nem teszi tisztességgel a dolgát, legalább ne állítson valótlanságokat, ne szítsa a gyűlöletet az ideig-óráig "a téren vendégeskedő családokkal, udvarias fiatalokkal, kisgyermekes anyákkal és apákkal szemben".