Fogyatékosnak minősítették a roma gyerekeket, a Klik és az Emmi is benne volt

Fogyatékosnak minősítették a roma gyerekeket, a Klik és az Emmi is benne volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított perben a bíróság megállapította, hogy a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat normál képességű roma gyerekeket minősített értelmi fogyatékossá, mindehhez pedig a Klik és az Emmi is asszisztált.

Elmarasztalta a bíróság a Kliket és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mert a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat normál képességű roma gyerekeket minősített értelmi fogyatékossá - adta hírül a Hír TV.

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke, Daróczi Gábor szerint egyértelmű és határozott szegregációs szándék figyelhető meg Heves megyében, ahol egy 2003-as tanulmány szerint például az enyhe fokban értelmi fogyatékossá minősített gyerekek 98 százaléka egyben cigány is, ezt pedig nem magyarázná semmi.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint elavult tesztet alkalmaztak a pedagógiai szolgálatnál, amely nem veszi figyelembe a szociokulturális tényezőket. A teszt ugyanis merev, csak egy megoldást fogad el, emiatt torz képet ad egy-egy gyerekről.

A roma gyerekek értelmi fogyatékossá minősítése miatt az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indított pert, a bíróság pedig kimondta: a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat a megyében élő iskolaköteles normál képességű roma gyerekeket közvetetten hátrányos megkülönböztetésben részesítette, de a fenntartó Kliket és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is elmarasztalták. Az Egri Törvényszék szóvivője kifejtette, a Klik és az Emmi is asszisztált mindehhez.