Egy betű elvételével üresítené ki az élettársi kapcsolatokat a kormány

Egy betű elvételével üresítené ki az élettársi kapcsolatokat a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bármilyen törvénnyel változtathatnának a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó szabályokon, ha elfogadja a parlament a költségvetést megalapozó törvényeket. Egyetlen betűt hagynának csupán el az eddigi törvényből, ez mégis komoly változást jelentene.

Egy törvényből egyetlen betű elhagyásával akarja megkönnyíteni a kormány, hogy változtassanak az azonos nemű párok együttélését szabályozó törvényen.

A 2009-ben született jogszabály ugyanis ma azt mondja, hogy „ha e törvény” eltérően nem rendelkezik, akkor a bejegyzett élettársi kapcsolatra a házasságra, a bejegyzett élettársakra a házastársakra, az elhunyt bejegyzett élettárs túlélő bejegyzett élettársára az özvegyre vonatkozó szabályokat kell „megfelelően alkalmazni”.

A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvény-javaslatban viszont most az szerepel, hogy az „e” szócskát töröljék, így az marad a bejegyeztt élettársi kapcsolatra vonatkozó törvény szövegében, hogy a házasságéhoz hasonló szabályokat akkor kell alkalmazni, „ha törvény eltérően nem rendelkezik”.

Ez azt jelenti, hogy úgy lehet bármikor megváltoztatni a mostani helyzetet, hogy formailag nem nyúlnak hozzá az élettárstörvényhez.

A törvényjavaslat, amelyet egyébként a témában nem illetékes, de az összes minisztérium javaslatait összegyűjtő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtott be, érdemben nem indokolja a módosítást. Az indoklási rész csupán „jogtechnikai pontosítás”-nak nevezi, noha ez nem az.

A változtatást a Magyar LMBT Szövetség is kiszúrta, ők azt közölték, ennek a javaslatnak az elfogadása húsz évvel vetné vissza az azonos nemű párok jogi helyzetét, ugyanis a változtatással kiüresítenék a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét.

Az LMBT Szövetség szerint a módosító javaslat elfogadása esetén a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye teljesen kiüresedne: a párok végrendelet nélkül nem örökölhetnének egymástól, nem lennének kötelesek partnerük gyermekét eltartani, de megszűnnének a bejegyzett élettársakra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok is.

Ezért a szervezet messzemenőkig elítéli a tervezett módosító javaslatot.

A szervezet szerint az elmúlt években Magyarországon jelentősen megnőtt az azonos nemű párok párkapcsolatainak támogatottsága, egy 2015 októberi kutatás szerint a lakosság 38 százaléka a teljes jogegyenlőség pártján állva a házasság intézményét is megnyitná az azonos nemű párok előtt, de a bejegyzett élettársi kapcsolatokat 58 százalék támogatná, még a kormánypárti szavazók többsége is támogatja azt.

Hozzászólások