Holnaptól vége a szendvicsezésnek az esztergomi kórházban

Holnaptól vége a szendvicsezésnek az esztergomi kórházban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ismét meleg ételt kapnak a betegek csütörtöktől az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban – közölte a vezetőség szerdán. Egy erre elkülönített helyen oldják meg a meleg étel biztosítását. A hét elején pattant ki, hogy a kórház szerződést bontott az étkeztetést eddig végző céggel, és emiatt csak hideg ételt tudnak adni a betegeknek.

A Hír TV, majd az RTL Híradó is beszámolt arról, hogy szendvicset és almát kapnak enni a betegek az esztergomi kórházban, meleg étel nincs.

A kórházigazgató korábban levelet küldött a betegeknek. Ebben az szerepelt, hogy az intézmény augusztus elsejével szerződést bontott az eddigi étkeztető céggel, és az átmeneti időszakban nem tudnak meleg ételt biztosítani az ÁNTSZ szigorú előírásai valamint tálalási nehézségek miatt.

Az érintett étkeztetési cég egyik vezetője az RTL Híradónak azt mondta: a kórház 100 millió forinttal tartozik nekik, ezért már júniusban jelezték, hogy 7 év után szerződést bontanak az intézménnyel. Páger Zsolt, a Hungast csoport üzletfejlesztési igazgatója szerint nagyjából tíz hónapja halmozódott az adósság.

Az RTL Híradó egy másik eseményen megkérdezte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt az ügyben, és ő azt mondta: nem tud az esztergomi kórház tartozásáról, de szerint a kórház menedzsmentjének kell megoldania a problémát.

Az intézmény vezetősége kedden azt közölte, hogy átmeneti problémáról van szó. A kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Központtól pedig, szintén kedden, még azt jósolták, hogy nagyjából egy hétig kapnak szendvicset a kórház betegei, de ezeket is dietetikus állítja össze. Az étkezést eddig biztosító cég a teljes konyhát leszereli a kórházban, így augusztus 8-tól átmenetileg egy tatabányai cég főz majd meleg ételt, amit mikrózható, egyszer használatos dobozokban kapnak majd a betegek, várhatóan két hónapig. Utána visszaállnának a régi, tálcás rendszerre.

A meleg étel nélkül maradt kórház ügye az országos sajtóban is nyilvánosságot kapott. Szerdán pedig kiderült, hogy az átmeneti állapot, úgy tűnik, rövidebb lesz a korábban jelzettnél. A kórház közölte ugyanis, hogy csütörtöktől újra tudnak meleg ételt adni a betegeiknek. Az intézmény szerint "az egészségügyben országosan is kimagasló áron, igen sokszor kétséges minőségben" látta el az étkeztetést a Hungast Zrt. 2012 óta, ezért közös megegyezéssel szerződést bontottak a társasággal. Tartozásról a friss tájékoztatásban nem esik szó.

A cég a tálalókonyhát augusztus 4-én adja vissza a kórháznak, ezért kényszerült az intézmény a hideg étkeztetés megszervezésére augusztus 1-jétől – emlékeztettek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az augusztus 8-ig hátralévő pár napban pontosan hogyan biztosítanak meleg ételt a betegeknek.