Megdöbbentő statisztika: csaknem minden második magyar szerint rendben van a beleegyezés nélküli szex

Megdöbbentő statisztika: csaknem minden második magyar szerint rendben van a beleegyezés nélküli szex

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurobarometer idei felmérése szerint uniószerte a válaszadók több mint negyede, Magyarországon 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy bizonyos körülmények között elfogadható a szex a másik beleegyezése nélkül. Az Európai Bizottság jövőre átfogó kampányt indít a nők elleni erőszak felszámolására.

Az Európai Bizottság 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak megszüntetéséért. Errről szóló csütörtöki közleményükben megemlítették, hogy az Eurobarometer idei felmérése szerint

Magyarországon a megkérdezettek 47 százaléka azt mondta, hogy bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

Az Európai Unióban, ahol minden harmadik nő átélte már a szexuális erőszak valamilyen formáját, ez az arány több mint 25 százalék. A családon belüli erőszakot ugyanakkor uniószerte a válaszadók 96 százaléka elítélte.

Az Európai Bizottság a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából közölte: napjainkban is sok lányt és asszonyt vernek meg otthona falai között, zsákmányolnak ki szexuálisan és gazdaságilag, zaklatnak az utcán, a munkahelyén, az interneten és sportolás közben, erőszakolnak meg, csonkítanak meg és kényszerítenek házasságra világszerte. Ez felmérhetetlen következményekkel jár a családokra, a közösségekre, a társadalomra és a gazdaságra nézve.

A bizottsági kampányba bevonják a tagállamokat, a nyilvánosságot, a civil szervezeteket és a helyzet megváltoztatására alkalmas szakembereket – köztük rendőröket, tanárokat, orvosokat. A szexuális erőszak megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló, alulról szerveződő erőfeszítések támogatására 10 millió eurót irányoztak elő.

"Arra gondoltam közben, hol fog elásni" - megszólal a gólyatábori erőszak áldozata

El sem akart menni a gólyatáborba, úgy kellett rábeszélni azt a 19 éves egyetemista lányt, akit tavaly nyáron az ELTE gólyatáborában megerőszakoltak és megvertek.

Íme, néhány hír erőszakos bűncselekményt elszenvedett magyar nőkről – csak idén novemberből. Ez a katalógus csak a jéghegy csúcsa, hiszen a bűncselekményeknek eleve csak egy részéről tájékoztatják a nyilvánosságot, és a nők elleni erőszak esetében jellemzően igen nagy a látencia, tehát a bántalmazottak nagyon sok esetben nem, vagy csak egy idő után kérnek segítséget. Ahogy az a nő is, akinek az élettársa zsákvarró tűt szúrt a hasába:

Zsákvarró tűvel bántalmazta barátnőjét egy kecskeméti férfi

Az apa meztelenül üldözte a lányát, vádat emeltek ellene

Megölte élettársát, majd feladta magát egy férfi Rákosmentén

Agyonverte, és sorsára hagyta élettársát Maglódon

Egerszalóki gyerekrablás: prostitúcióra akarták kényszeríteni az anyát – videó

Mentősöket vettek őrizetbe nemi erőszak gyanúja miatt

Verekedett a Fradi kapusa, megszólalt az egyik megtámadott nő

Kis híján agyonverte élettársát egy miskolci rendőr

Élettársa ölte meg a másfél éve eltűntként keresett jászsági nőt

Halálra késelte élettársát, magával is végzett egy borsodi férfi

Két magyar nőt megöltek Németországban, sorozatgyilkostól tartanak

Utasok fékeztek meg egy kalauzverő férfit a Nyugatinál

Hozzászólások