Botka lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a kérdések elől sarkon fordultak

Botka lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a kérdések elől sarkon fordultak

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Tetszett a cikk?

Botka László a napokban meghirdeti a programját.

Az MSZP elnöksége egyhangúlag támogatta, hogy Botka László szegedi polgármester, a párt országos választmányának korábbi elnöke legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje – jelentette be Molnár Gyula, az MSZP elnöke. A pártelnök a sajtótájékoztatón ugyan jelezte, hogy egyéb témákban nem válaszolnak, azonban mint a végén kiderült, semmilyen kérdést nem akartak hallani.

A szegedi polgármester teljes felhatalmazást kapott az MSZP elnökségétől, hogy folytassa le a tárgyalásokat a szövetségesekkel, civilekkel.

Botka László azt mondta, a választók többsége kormányváltást akar, ehhez egységes alternatívára, egységes közös listára, 106 képviselőjelöltre van szükség, akikről előbb megkérdezik a választópolgárokat. A minimális feltételek közé sorolta még az új baloldali politikát is. Botka azt mondta, a tárgyalást a következő napokban, hetekben lefolytatja a többi párttal, az új programja téziseit a következő napokban nyilvánosságra hozza, bár további javaslatokra is nyitott.

Botka korábban arról beszélt, nincs értelme mind a 106 választókerületben előválasztást tartani, ő a legnépszerűbb jelölt kiválasztására a többi között közvélemény-kutatási adatokat vett volna figyelembe. Próbáltuk megkérdezni, hogy ez az álláspontja változott-e, de az MSZP XI. kerületi székházából távozva erre a kérdésre sem válaszolt. Botka korábban azt is mondta, hogy a választók nem szavaznak majd olyan listára, amelyen Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök szerepel. Az viszont biztosra vehető, hogy a DK nem megy bele, hogy a pártelnökük ne szerepeljen a listán.

Van egyébként olyan, meghatározó szocialista politikus, aki a hvg.hu-nak arról beszélt: kérdés, mit tesz Botka akkor, ha nem teljesülnek a feltételei. Két lehetőség van, vagy "megsértődik és elvonul Szegedre", vagy folytatja a munkát így is. Ő az első verzióra nagyobb esélyt lát, viszont akkor újból ott állnak, hogy új miniszterelnök-jelöltet kell választaniuk.

Bár a mostani sajtótájékoztatón a választási győzelemről beszélt Botka László és Molnár Gyula is, a háttérben nyilatkozó politikusok azért nem a győzelmi esélyeket latolgatják.

 

Újabb baloldali bukás felé: a gondosan eltervezett káosz

„Szavazzatok ránk, hogy legyen állásunk" - nagyjából ezzel az üzenettel tudják a baloldali politikusok megörvendeztetni fogyatkozó számú híveiket. Nyíltan persze nem hangoztatják, már csak azért sem, mert nem érnek rá a szavazókkal kommunikálni, újabb és újabb belső egyeztetések kötik le az energiáikat. Ma például az MSZP elnöksége tárgyal a miniszterelnök-jelöltről, azaz Botka Lászlóról.

Hozzászólások