Esett a magyar szabadságindex, Orbán példáját ragadósnak tartják

Esett a magyar szabadságindex, Orbán példáját ragadósnak tartják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Romlott Magyarország szabadságindexe a Freedom House non-profit szervezet éves jelentése szerint.

Magyarország a 195 országot vizsgáló idei szabadság-rangsor 52. helyére került 76 ponttal - derült ki a Freedom House jelentéséből.

A szabadnak ítélt Magyarországon három ponttal romlott a helyzet a korábbi értékeléshez képest, de ha az elmúlt tíz évet nézzük, a visszaesés sokkal nagyobb, ezen a listán hazánk a legrosszabbul álló európai ország (összetettben pedig a 14. hely a miénk a legnagyobb visszaesést elkönyvelő államok között).

©

A jelentés szerzői szerint a közép-európai térség fejleményei miatt felvetődött annak lehetősége, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek diktatúra-demokrácia átmenetének a fordítottja fog lezajlani a megválasztott populista vezetők vezényletével. A Freedom House a Jog és Igazságosság (PiS) nevű lengyel kormánypárt intézkedéseit emelte ki, amelyek szerinte komoly csapást jelentettek a lengyel demokratikus intézményekre.

Megfigyelők úgy írták le a PiS politikai lépéseit, mint "felgyorsított és összesűrített változatát annak, amit Magyarországon a Fidesz ért el 2010 óta" - idézte fel a beszámoló. 

"Mindkét kormány elutasította a liberális értékeket, nekitámadt a pluralizmus intézményeinek, és az állam gazdasági erejét megpróbálta felhasználni saját politikai céljainak elérése érdekében. De míg a PiS szavazótáborának igyekezett gazdasági előnyt biztosítani, addig a Fidesz úgy manipulálta a jogszabályokat és az állami szerződéseket, hogy a hozzá közel álló gazdasági elit vagyonát gyarapítsa, amely alá tudja támasztani a párt jövőbeli politikai dominanciáját" - áll a jelentésben.

Azt írták, hogy "az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által kidolgozott rendszer csábító példa a tekintélyelvű kormányzás gondolatával kacérkodó, megválasztott politikai vezetők számára". A Freedom House szerzői úgy vélik, hogy a jövőben az illiberális demokrácia elterjedése várható Közép-Európában és a Balkánon.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának univerzális értékein nyugvó, 25 mutatóból álló index szerint a világ 195 országából 87 szabadnak, 59 részben szabadnak és 49 nem szabadnak minősült tavaly.