ltt a kormány várva várt döntése a lombikprogram támogatásáról

ltt a kormány várva várt döntése a lombikprogram támogatásáról

Utolsó frissítés:

Joó Hajnalka Szerző:

Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Bár hivatalosan még mindig csak ködösít, a hvg.hu információi szerint már döntött a kormány a lombikprogram állami támogatásának kiterjesztéséről. A támogatott kezelésre váróknak jó, a magánintézményeknek rossz hírek következnek.

Több hónapos – vagy akár éves – várólisták és az ingyenes kezelés mellett is több százezres gyógyszerköltség keseríti hosszú évek óta az államilag támogatott lombikprogramban részt venni akarók életét. Pedig egyre többen vannak: míg négy éve minden ötödik párnak voltak gondjai a termékenységgel, mára csaknem minden negyediknek csak orvosi segítséggel lehet(ne) gyermeke.

A támogatási rendszer átalakítását évek óta annak ellenére is csak ígérgeti a kormány, hogy saját számításai is azt igazolják, hogy 2-3 ezerrel több gyerek születhetne évente, ha többen férnének hozzá a kezelésekhez. Bár az Emmi egészségügy államtitkársága még múlt hét elején is azzal hárította el kérdéseinket, hogy "a jogszabály módosítása még folyamatban van”, azóta információink szerint végre megszületett a döntés, amely öt fontos ponton változtat az eddigieken.

1. A legfontosabb, hogy egy éven belül a duplájára – 6 ezerről 12 ezerre – emelik az államilag támogatott lombikkezelések (IVF-ciklusok) volumenkorlátját. A támogatott kezelések alacsony száma volt ugyanis a legfőbb oka eddig a hosszú várólistáknak, hiszen sokkal többen – a kezeléseket végző intézmények visszatérő érvelése szerint akár kétszer annyian – szerettek volna részt venni a programban, mint amennyi ellátást finanszírozott az OEP, önköltségen pedig nagyon sokan nem tudták bevállalni a kezelések gyógyszerekkel együtt akár milliósra rúgó díját.

A Kaáli Intézet székházában
©

2. Az állami programban részt vevők gyógyszertámogatása a jelenlegi 70 százalékról 90-re emelkedik, vagyis, míg az érintettek eddig a készítmények árának 30 százalékát fizették, a jövőben ennek csak harmadát, tíz százalékát kell fizetniük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mostani átlag 250-300 ezer forintos gyógyszerköltség helyett a jövőben 80-100 ezressel is "meg lehet majd úszni" egy-egy beavatkozást.

3. Előjegyzési naplót vezetnek be az intézményeknél, hogy látható legyen, hányan és hol várakoznak, hol van szükség még többletkapacitásra.

4. Eddig az első gyerekig lehetett részt venni az államilag támogatott programban, és fejenként 5 IVF-ciklust finanszírozott a társadalombiztosítás. Ez utóbbi nem változik, de az egygyerekes korlát megszűnik: ha valakinek egy sikeres, támogatott lombikkezelés eredményeként született már gyereke, akkor újabbra is jelentkezhet, egészen addig, amíg szeretne, illetve amíg a kora és egészségi állapota alkalmassá teszi a további gyermekvállalásra.

5. A programban részt vevő, magyar állami tulajdonban lévő intézményeknek az eszközbeszerzését is támogatja a kormány, hogy a megemelt ciklusszámot ne csak papíron vállalhassák be, hanem a gyakorlatban is. 

Az egészségügyi államtitkárság információink szerint egyévnyi kifutást ad a változtatásoknak, vagyis addigra várja, hogy a mostani, hosszú várólisták megszűnjenek, és mindenki, aki szeretne, részt vehessen a támogatott lombikprogramban.

A 6000 plusz támogatott ciklust ugyanakkor információink szerint kizárólag állami intézmények végezhetnék el, a magyarországi lombikkezelések 60 százalékét végző Kaáli Intézet és egyéb magánintézmények nem kapnak a többletből. Bár meglévő támogatott kvótáikat egyelőre ez utóbbiak sem veszítik el, a kormány hosszú távon kiszorítaná a piacról a magánintézményeket. Ehhez nem is kel külön intézkedéseket hoznia: ha mindenki sorra kerülhet majd állami intézményben az államilag támogatott programban, miért fizetne súlyos pénzeket egy magánszolgáltatónak.

A lombikprogram állami támogatásával (pontosabban annak hiányával) kapcsolatos anomáliákról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Hozzászólások