Válaszolt az államtitkár: Nem a belépőkártya mutatja, mennyit dolgozik Farkas Flórián

Válaszolt az államtitkár: Nem a belépőkártya mutatja, mennyit dolgozik Farkas Flórián

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ködös megfogalmazással, konkrétumok nélkül, egy nem létező dokumentumra hivatkozva igyekezett bizonyítani egy MSZP-s kérdésre az Emmi parlamenti államtitkára, hogy igenis végez munkát miniszterelnöki biztosként Farkas Flórián.

"A miniszterelnöki biztosi teljesítmény nem beléptetési-rendszerek adatai szerint értékelhető, hanem a felzárkózás területén elért eredmények alapján" – írta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó Farkas Flórián tevékenységét firtató írásbeli kérdéseire adott pénteki válaszában Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. A képviselő "Hányszor volt bent munkahelyén Farkas Flórián?" címmel nyújtott be kérdést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, miután megírtuk, hogy – noha papíron ugyanazon a területen, ugyanazon ügyekért dolgozik – még az Emmi felzárkózási államtitkárságán dolgozónak sincs fogalma róla, mit csinál havi egymillió forintos fizetéséért az irodáját többnyire messzire kerülő fideszes képviselő.

A Fidesszel szövetséges romaszervezetet, a Lungo Dromot is vezető Farkast 2014 októberében nevezte ki miniszterelnöki biztossá Orbán Viktor. Munkájáért az államtitkári illetmény mellett szolgálati autó és ötfős titkárság illeti, a 200 négyzetméteres, pazarul berendezett Alkotmány utcai irodában azonban meglehetősen ritkán teszi tiszteletét, újságírói megkeresésére pedig sem ő, sem munkatársai nem árulják el, hogy mivel is foglalkozik.

A kinevezéséről szóló kormányhatározat szerint Farkas feladatai közé tartozik, hogy a) megvizsgálja és értékelje a kormány és az akkor még általa vezetett ORÖ között 2011-ben született keretmegállapodás végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokat, b) megvizsgálja és értékelje a benne foglalt célok időarányos teljesülését, c) készítse elő a 2015-ben lejáró keretmegállapodás megújítását és 2020-ig történő meghosszabbítását.

Csakhogy – amint arról fent idézett cikkünkben beszámoltunk – az említett ORÖ–kormány keretmegállapodás megújítása nemhogy elkészülni nem készült el, de az előkészítése sem kezdődött meg. A miniszterelnöki biztos 2015 óta a roma önkormányzat egyetlen ülésén sem jelent meg, és a testület napirendjén sem szerepelt soha a korábbi megállapodás értékelése, sem a megújítása.

Hogy mit csinál akkor a havi közel egymillió forintért a Lungo Drom elnöke, arról a kormánypárti frakciókban, de még az Emmi felzárkózási államtitkárságán is csak annyit tudnak, hogy

"a miniszterelnök úr nagyon elégedett vele, de azt is csak a hírekből".

Az Emmi államtitkára az MSZP-s képviselő kérdésére ettől függetlenül továbbra is azt állítja: Farkas "folyamatosan együttműködik a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal a kormány és az ORÖ közötti keretmegállapodásban vállalt célok teljesítése érdekében".

Ez volt az a megállapodás amúgy, amely egyik fő céljaként határozta meg, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. Ennek érdekében indult 2013-ban az 1,6 milliárd forintot elégető, botrányos véget ért Híd a munkába program is, amelyre az emberi erőforrás minisztérium még Farkas Flórián elnöksége alatt kötött támogatási szerződést az ORÖ-vel, és amelyből végül a teljes, 1,6 milliárdnyi elkótyavetyélt támogatást visszakövetelte a tárca tavaly márciusban. A program megvalósítására létrehozott foglalkoztatási szövetkezetet – amelyről az Emmi vizsgálata nyomán kiderült, hogy a drága székházak, irodák és berendezések vásárlásán, valamint luxusautók bérlésén túl érdemi tevékenységet nem végzett – 2016 januárjáig szintén Farkas vezette.

©

Bangóné másik, "Mit nem csinál Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként?" címmel benyújtott kérdésére Rétvári Bence további feladatokat is megjelölt, eszerint "folyamatosak az egyeztetések, illetve miniszterelnöki biztos úr gyakorolja az utasításban biztosított véleményezési jogát, ahogy legutóbbi esetekben a 'Bari Shej – Nagylány – FataMáré', a 'Végtelen lehetőség', a 'Nő az esély' vagy az 'Aktívan a tudásért!' elnevezésű programoknál is tette."

Farkas társadalmi felzárkózás érdekében végzett munkájáról konkrétumok említése nélkül ugyanakkor csak annyit írt az államtitkár, hogy ezzel kapcsolatban "minden lényeges dokumentum megtalálható a kormany.hu oldalon". Addig igaz is, hogy a felzárkózási stratégia – a kormány–ORÖ megállapodással jó részében amúgy egybecsengő – céljainak megvalósulásáról évről évre valóban részletes jelentésben számol be a minisztérium, csakhogy a romaügyi miniszterelnöki biztosnak ebben az égvilágon semmi szerepe nincs.

Bár az ORÖ korábbi – Farkas elnöksége alatti – gazdálkodásával és a Híd a munkába visszaéléseivel kapcsolatban az OLAF mellett a NAV és a Fővárosi Főügyészség is nyomoz, Orbán Viktor továbbra is ragaszkodik régi szövetségeséhez. (A Lungo Drommal például 3 hete kötött a Fidesz újabb, 4 évre szóló együttműködési megállapodást.) A kormányfő szűk körben információink szerint többször egyértelművé tette, hogy "szövetséges kezét nem engedjük el", vagyis egészen addig ki fog tartani Farkas mellett, amíg valami egészen konkrét vádat nem fogalmaznak meg ellene. Ez azonban a nyomozások eddigi állását ismerve a 2018-as választásokig nem valószínű, hiszen a két éve tartó vizsgálat során eddig még csak meg sem hallgatták a roma politikust.

Hozzászólások