Bérlakás a Várban havi 40 ezerért – raktárnak jó lesz?

Bérlakás a Várban havi 40 ezerért – raktárnak jó lesz?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia

Különös dolgok mennek a budai Várban: 5 év után tűnt fel a lakásügyeiről elhíresült polgármester hivatalának, hogy Zsidai Zoltán Roy cége megszegett egy bérleti szerződést. A havi nettó 40 ezer forintért megkapott lakást az önkormányzat szerint egy éttermük raktárának használták, amit Zsidai tagad. Ott voltunk a bizottsági ülésen, ahol egy ellenzéki képviselő kifogásolta, ahogy a közvagyont kezelik. Az aranyköpéssel felérő válasz az volt: még csak „majdnem tökéletesen” dolgoznak.

Hogy nem tűnt fel öt éven át senkinek, hogy nem rendeltetésszerűen használnak egy bérlakást, amit elvileg évente ellenőrizni kellene? – tette fel a kérdést hétfőn V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője a budavári önkormányzat bizottsági ülésén. A Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság tanácskozásának nyílt részén a hvg.hu is ott volt, amire a jegyző – a biztonság kedvéért – fennhangon fel is hívta a jelenlévők figyelmét. Megérte végigülni, ugyanis egy konkrét lakásügyön keresztül sikerült tanulságos belátást nyernünk az ingatlanügyeiről elhíresült önkormányzat napi gyakorlatába.

Az egyik napirendi pont ugyanis annak a Táncsics Mihály utca 4. szám alatti lakás bérleti szerződésének meghosszabbítása volt, amelyet a Zsidai Grouphoz tartozó Harlequin Kft. használ 2012 óta. A cég „piaci alapú lakáspályázaton” nyerte el a bérleti jogot 2017 júliusáig, ez alapján az 56 négyzetméteres lakásért az elmúlt öt évben

havi nettó 40 135 forint plusz áfa bérleti díjat fizettek.

A bizottságnak a bérleti idő 2022-ig való meghosszabbításáról kellett döntenie a polgármester, Nagy Gábor Tamás előterjesztése alapján. Aki a főváros szívének tartott Várban utcabeli szomszédnak tekinthető, hiszen az idilli, macskaköves utcán alig 150 métert kell sétálni addig a lakásig, amit a kerület vezetője bérel saját önkormányzatától mindössze 81 ezer forintért.

Az önkormányzat szerint raktárnak használt bérlemény alig pár házra van a Mátyás Templomtól
©

A polgármester által jegyzett előterjesztés alapján azonban úgy tűnik, a jóval értékesebb és nagyobb volumenű ingatlanokat – több éttermet, szállodákat – bérlő Zsidai Zoltán Royt a földszinti lakás miatt leckéztették – de azért csak finoman.

Az önkormányzat szerint raktárnak fecsérelték el a lakást

A Zsidaiékkal kötött bérleti szerződésben ugyanis egyértelműen az áll: a lakást „teljesen vagy részben nem lakáscéllal hasznosítani” kizárólag a tulajdonos, a közvagyont kezelő önkormányzat írásbeli hozzájárulásával lehet. Ehhez képest az önkormányzat műszaki irodájának munkatársai az augusztus végi helyszíni szemléjükön azzal szembesültek, hogy a lakást Zsidaiék a szomszédos Pest-Buda Bistro nevű éttermük raktárának használják. Itt írtunk arról, hogy ezt az éttermet milyen feltételekkel bérli ugyancsak a Harlequin Kft., felette pedig önkormányzati lakásokban működtetnek egy hotelt.

A helyszínre kiszállt önkormányzati revizorok egyike a bizottsági ülésen érezhetően óvatosan fogalmazva beszélt a „nem olyan egyszerű” helyzetről. Nevet nem mondott, mindenesetre az „építtető” nem a lakás, hanem a Pest-Buda étterem elé hívta őket, és ennek raktáraként beszélt az ingatlanról. Mivel az étteremmel szomszédos épülettömbről van szó, ebből az irányból, a Fortuna utcáról is mentek be a lakásba. Ahol a bizottsági tagoknak prezentált fotók készültek arról, hogy a bérlakás valóban csurig van pakolva kólásrekeszekkel, fogasokkal és más éttermi cuccal.

Zsidaiék azonban ezt azzal magyarázták, hogy a cég munkatársai laktak a lakásban, de az ellenőrzés előtt pár héttel, július végén költöztek ki a kémény meghibásodása miatt.

Az előterjesztésben ennek ellenére megállapították, hogy a nem lakáscélú használat önmagában „ellentétes a bérleti szerződéssel”, ráadásul a gasztrovállalkozó cége egy másik pontban megszegte a megállapodást. Ugyanis a bérbeadáskor előírták, hogy a bérlőnek egy éven belül fel kell újítania a lakást, márpedig ezt végül az ötéves bérleti időtartam alatt sem sikerült teljesíteni. Ennek a „kötelezettségnek az elmulasztását és az ingatlan – raktárként történő – nem rendeltetésszerű használatát a szerződéssel ellentétes magatartásnak kell tekinteni” – olvastuk a bizottság elé került anyagban. Így a polgármesteri előterjesztés alapján a fideszes többségű bizottság úgy döntött, nem támogatja a bérleti jog meghosszabbítását.

De eddig miért nem volt ellenőrzés? „Nincs mit szépíteni...”

Az értelemszerűen adódó kérdéseket azonban a szavazati joggal nem rendelkező, de tanácskozási joggal részt vevő V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője tette fel. Kár, hogy érdemi választ egyikre sem kapott, így nem derült ki, miért csak a hosszabbítás időszerűvé válásakor ellenőrizték a használatot, mikor a vonatkozó rendelet szerint erre évente sort kell keríteni.

Azt is hiába hozta fel, hogy ha ezt az önkormányzati ingatlant nem bérlakásként, hanem raktárként adtak volna bérbe, annak havi bérleti díja közel 300 ezer forint lett volna. „Ez az évek alatt milliós különbséget jelent, nem kér az önkormányzat kártérítést? Ahogy a lakás kötelező felújításának elmaradása miatt is lehetne, ebben milyen lépéseket tesznek?” – kérdezte. Az irodavezető viszont hol konokul hallgatott, hol a papírjait nézte, a jelen lévő jegyzőtől, Nagy Teodórától sem érkezett érdemi reagálás.

Az önkormányzat ingatlankérdésekben illetékes szervének, a Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezetének (Gamesz) igazgatója, Vas Hunor azonban cinikus válasszal zárta le a közvagyon sorsának firtatását. „Nem állítom, hogy minden feladatnak eleget tudunk tenni, de azon vagyunk, hogy változtassunk. Most vagyunk a majdnem tökéletesnél” – jelentette ki egy szuszra. Majd érzékelve a bizottsági ülésteremben erre még súlyosabbá váló csendet, gyorsan hozzáfűzte: „nincs mit szépíteni ezen”.

Zsidai pontosan az ellenkezőjét állítja

Mindezzel homlokegyenest ellentétesen Zsidai Zoltán Roy a hvg.hu-nak azt állította: valótlan állítások hangzottak el a bizottsági ülésen. Az önkormányzati ellenőrzésre érkezőket ugyanis szerinte nem ők hívták a Pest-Buda Bistro elé, maguktól ott jelentkeztek be – vagyis a két helyszínt a közvagyon kezelője kapcsolta össze. Kitart amellett, hogy a bérleményt a kémény meghibásodása miatt, csak egy rövid időre nem használták lakásként, de alapvetően itt a vidéki vezetőik szálltak meg, mikor nem tudtak hazautazni. „Egy másik éttermünkben beázás volt, emiatt kellett ideiglenesen ide átpakolni dolgokat, ahogy ezt két kollégám jelezte is az ellenőröknek” – közölte.

Szép kis műemlékház a Táncsics utca 4.
©

A cégvezető szerint a felújítási kötelezettségüknek is eleget tettek, ugyan „nem luxusszálloda szintjén”, de a lakást kifestették és „lakhatóvá tették”. Éppen most, a hosszabbítás alatt terveztek egy nagyobb, gépészeti felújítást az ingatlanban, ennek terveit be is adták az önkormányzatnak.

Zsidai furcsának tartja, hogy az elmúlt öt évben egyszer sem ellenőrizte az önkormányzat ennek az ingatlannak a használatát, ahogy más bérleményét sem. „Az is érthetetlen, hogy még csak figyelembe sem vették az írásbeli és szóbeli nyilatkozatunkat, az ellenőrzés jegyzőkönyvét sem kaptuk meg. Miközben az általam vezetett cégcsoport évente összesen 170 millió forintot fizet az önkormányzatnak bérleti díjak és más járulékok formájában” – jegyezte meg a gasztrovállalkozó.

Bezzeg azok a zsaruk, azok szépen, takarosan laknak

Egy másik napirendi pontból derült ki, hogy a kerületben szolgálatot teljesítő rendőrök „megtartása” érdekében a rendőrség is kapott egy bérlakást az önkormányzattól. Ahogy nevezték, a „minket védő” rendőrök, konkrétan a „két fiatalember nagyon szépen karbantartja a lakást, a bizottság esetükben rá is bólintott a bérleti idő meghosszabbítására. Így a Vár első számú gasztrovállalkozójával szemben ezen a hétfői bizottsági ülésen legalábbis a rendőrök lettek a pozitív ellenpont – már a közvagyonba bekvártélyozott bérlők képzeletbeli ranglistáján.

Hozzászólások