szerző:
hvg.hu

Azt leszámítva, hogy az MSZP-Párbeszéd logója lesz a neve mellett, Magyar függetlennek vallja magát.

Magyar György ügyvéd indul Siófokon, MSZP-Párbeszéd logóval, de magát civil, független jelöltként definiálva. Itt nem volt vita: a helyi alapszervezet 100 százaléka támogatta. Az ő javára Harangozó Gábor szocialista politikus lépett vissza. Magyar Siófokon jól ismert, 40 éve ott él a családja, ő is rendszeresen ott van, Zamárdi díszpolgára.

Ugyanaz a kampánycsapat áll mögötte, aki a független polgármestert, Lengyel Róbertet is segítette az önkormányzati választás előtt. Magyar szerint azért kell nyitni a függetlenek, civilek felé, mert a pártok – különösen az ellenzékiek – nem elég népszerűek, hatékonyak.

Azt mondja, azért indul, mert „megölték a jogállamot, a jog uralmát a politika uralma vette át”, ezt pedig nehezen viseli. Ha az ellenzék győz, vissza lehetne állítani a jogállamiságot, az intézmények függetlenségét és létrehozni egy tisztességes választójogi rendszert. Magyar felszólal a szocialisták szombati kongresszusán is, ahol döntenek a listáról.

Bár helyben azt mondják, a Jobbik is támogathatja Magyart, ezt a párt hivatalosan cáfolta. Ennek ellenére többen abban bíznak, ezt a helyi szervezetek majd "lerendezik" egymás között.

Azzal, hogy Magyar hivatalosan nem függetlenként indul, spórolt egy alkuhelyet az MSZP-nek. A párt ugyanis a DK-val való osztozkodáson 60 egyéni választókerületet kapott, a kampányfinanszírozási szabályok miatt 54 jelölt alá nem akarnak menni, és már van pár független, aki javára visszalépett szocialista politikus. Ez történt Pécsen, ahol Mellár Tamás indul, a másik baranyai körzetben, ahol Vass Péter Szigetvár független polgármestere indul, és Veszprémben, ahol Kész Zoltánt támogatják. Az MSZP tartogatna pár helyet egy későbbi alkura – itt jellemzően az LMP-vel való koordinációban bíznak. Egy szocialista forrásunk szerint a pártban felmerült, hogy a teljesen esélytelen körzetekben induljanak egymás ellen a DK-val, hogy nagyobb legyen az alkulehetőség, de DK-s forrásunk azt mondta, ezzel őket nem keresték meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Régi ezrese van? Már csak két hétig fizethet vele

Régi ezrese van? Már csak két hétig fizethet vele

Tájfunok miatt borultak ősszel is virágba a japán cseresznyefák

Tájfunok miatt borultak ősszel is virágba a japán cseresznyefák

„Hitler a legnagyobb európai színész, nálam is nagyobb”

„Hitler a legnagyobb európai színész, nálam is nagyobb”

A Karc FM visszakérte a Lánchíd Rádió frekvenciáit

A Karc FM visszakérte a Lánchíd Rádió frekvenciáit

Négy városban egészségtelen a levegő

Négy városban egészségtelen a levegő

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját