Csúszhat az új Nemzeti alaptanterv bevezetése

Csúszhat az új Nemzeti alaptanterv bevezetése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzat jövő szeptemberre ígérte a bevezetést, ám ez a koncepción dolgozó szakemberek szerint szinte biztosan nem tartható.

Csak egy félkész verziót kapott kézhez az új Nemzeti alaptantervből (NAT) az Emberi Erőforrások Minisztériuma – értesült a Népszava. A lap több forrásból is úgy tudja, hogy az alaptanterven dolgozó szakemberek nagyjából a fejlesztés felénél tartanak, szerintük a kormány által beígért, jövő szeptemberi bevezetés szinte biztosan csúszni fog. A projekt tavaly ősszel indult, a kidolgozás pedig legalább kétéves munka.

Nem csak ez aggasztja a NAT-on dolgozó szakembereket: azt mondják, a kormány eddig ugyan nem szólt bele a munkájukba, de azt leszögezték, hogy az új alaptantervnek kellően nemzetinek, munkaalapúnak és családközpontúnak kell lennie. Azt azonban már nem árulták el, hogy ezeket a célokat milyen szempontrendszerek mentén kellene megvalósítani. A szakemberek szerint a NAT fejlesztésével megbízott miniszteri biztos, Csépe Valéria

mindenre bólogat, amit a kormány kér, de az elvárásokat már nem továbbítja a szakmai csoportok felé, hagyja, hogy azok önállóan döntsenek.

Ebből pedig előbb-utóbb konfliktus is lehet, ha a kormányzatnak nem tetszik a kidolgozott koncepció.

Az új alaptantervhez egyébként még megfelelő tankönyvek sem állnak rendelkezésre: a Népszava úgy tudja, azokat csak a közeljövőben kezdik kidolgozni, a kormány elképzelésében pedig kétféle tankönyv szerepel.

Hozzászólások