Egy kanyit sem fizetett vissza a 306 milliós kampánytámogatásból az Összefogás Párt

Egy kanyit sem fizetett vissza a 306 milliós kampánytámogatásból az Összefogás Párt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csak három párt fizette vissza teljes egészében a kampányra felvett állami pénzt, mert nem érte el az 1 százalékot. Tizenhárom párt semmit nem törlesztett.

306 millió forintos állami támogatást vett fel az idei választási kampányra az Összefogás Párt, amely aztán meg sem közelítette az 1 százalékos küszöböt: 66 jelöltjükre az országos listán összesen 1407 szavazatot gyűjtöttek. Eddig azonban nem fizették vissza a pénzt – derül ki az RTL Klub Híradójából.

A kamupárt két hete a Magyar Közlönyben jelentette be, hogy megszűnik. Egy óbudai cím maradt utánuk, ahol a hitelezőik benyújthatják a követeléseiket, a helyszínen a csatorna stábja azonban csak a székhelyszolgáltatót találta: egy nőt, aki átveszi a leveleiket, majd átadja nekik.

Keresték a párt elnökét, Szepessy Zsoltot is, ám nem sikerült elérniük. A riporternek legutóbb áprilisban, nem sokkal a választás után sikerült beszélnie vele, akkor azt nyilatkozta, jogkövetőek lesznek. Mégsem fizettek.

A Magyar Államkincstár szerint a 306 milliód adósságért pártelnökként Szepessy, valamint a két alelnök, Katina Tibor és Stiffer Mónika felel saját vagyonával.

Szepessy ellen már most is két eljárás folyik, az egyik a 2014-es kampánypénzek miatt. Az Összefogás Párt gazdálkodását akkor az Állami Számvevőszék is vizsgálta, és olyan szabálytalanságokat talált a kampányfinanszírozásban, hogy büntetőeljárást indítottak.

"Nem kell tájékoztatást adnom önnek" - így számolnak el a kamupártok a kampánypénzzel

Ha nem több milliárd forintnyi közpénz eltüntetéséről lenne szó, igazából nevetnénk a reakciókon, ahogy a kamupártok vezetői fogadták a kampánytámogatásaik elszámolását firtató kérdéseinket. Nézze végig a magyarázkodásaikat a lerázós sablonszövegtől a teljes önellentmondásig!

A másik ügyben befolyással való üzérkedés miatt már el is ítélték a pártelnököt első fokon: pénzért cserébe közel 600 ukránnak ígérte meg, hogy magyar állampolgárságot intéz nekik, de ebből semmi sem lett.

Az Államkincstár szerint az 1 százalékot el nem érő pártok közül csupán három fizette vissza a felvett támogatást, 13 egy fillért sem.

Hozzászólások