A soroksári gyilkosság gyanúsítottja évek óta a rendőrség kezében van

A soroksári gyilkosság gyanúsítottja évek óta a rendőrség kezében van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy 40 éves férfit gyanúsítanak a bűncselekménnyel, a DNS-e alapján lényegében biztos, hogy ő követte el a soroksári gyilkosságot. A férfi korábban a környéken lakott, alkalmi munkákból élt. Ezt sajtótájékoztatón jelentette be a rendőrség szombaton délelőtt.

Egy 40 éves, asztalosnak tanult, korábban Soroksáron élő, de jelenleg börtönben ülő férfit gyanúsít a rendőrség a 2013 szeptemberi soroksári gyilkosság elkövetésével. A rendőrség különös kegyetlenséggel, aljas indokból emberölésként kezeli az ügyet - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet szombaton délelőtt tíz órára hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság a Teve utcai rendőrpalotába. A rendőrségnek nemrég jutott a tudomására, hogy egy, a gyilkosság után vagyon elleni bűncselekményekért Siófokon elfogott férfi korábban ahhoz a soroksári környékhez kötődött, ahol öt éve az esti kocogására induló áldozatot, Kardosné Gyurik Krisztinát meggyilkolták.

Petőfi Attila vezérőrnagy felidézte a meggyilkolt nő utolsó napját, 2013. szeptemben 25-ét, amelyen 16 órakor végzett a munkahelyén, utána találkozott egy barátjával, majd 18 órakor hazatért és 19:45-kor elindult a szokásos kondícionáló futásra a környékre. Közben a futását vették ugyan biztonsági kamerák, de csak részben. Nem tért haza, így a család a keresésére indult, több generáció indult gyalog, autóval, biciklivel, majd a rendőrséget is értesítették. A nő lemeztelenített holttestét hajnali 1:40-kor találták meg.

Az áldozaton testszerte élettel össze nem egyeztethető sérüléseket találtak, feltehetően szexuális célzattal bántalmazták, a halála oka pedig fulladás volt, a nőt megfojtották.

Több verziót is megvizsgált a rendőrség, hogy megkeressék a konfliktusforrást: családi, munkahelyi, esetleg házasságon kívüli kapcsolatokat próbáltak vizsgálni, illetve azt a lehetőséget is számba vették, hogy ad hoc gyilkosság történt. A rendőség Kardosné Gyurik Krisztina életét igyekezett feltérképezni az általános iskolától a munkahelyéig, az összes férfit keresték, aki életében megjelenhetett, vagy akár akivel egy liftben utazhatott. Ezeket a nyomokat azonban fokozatosan kizárták, és arra jutottak, hogy vélhetően a területhez kötődik a bűncselekmény, vagyis alkalom szülte a bűnözőt.

1847 DNS-mintát vettek a környéken megforduló hajléktalanoktól, horgászoktól, kerékpárosoktól.

A héten kaptak visszajelzést arról, hogy egy börtönben találtak egy férfit, akinek volt kötődése ehhez a területhez, korábban a gyilkosság környékéről távozott. A jelenleg 40 éves férfi a gyerekkorát a helyszín közelében töltötte, egy szomszédos utcában. Asztalosnak tanult, de csak alkalmi munkákból tartotta fenn magát, és a telefonján talált adatok alapján a gyilkosságot megelőző két napon is a környéken járt.

A férfi DNS-e egyezik a gyilkosság helyszínén talált genetikai nyomokkal, a rendőrség szerint 8,6-szor 10 a 21-ken az egyhez az esélye annak, hogy valaki más is hasonló genetikai profillal a helyszínen lehetett.

A férfi a rendőrségen megtagadta a vallomástételt, de panaszt nem emelt. A kihallgatókkal folytatott "spontán beszélgetés" során arra hivatkozott, hogy abban az időben a környéken kerékpározott, és azt állítja, hogy amikor meglátta, hogy egy férfi bántalmaz egy nőt, akkor beavatkozott, megütötte a férfit, ő maga is megsérült - így maradhatott a helyszínen az ő DNS-e -, aztán elbiciklizett. Azt nem tudja, mi történt azután a nővel. A vezérőrngy szerint ez a történet a bizonyítékok alapján cáfolható. Petőfi Attila szerint a férfi öt éve készülhetett arra a szerepre, hogy elmesélje a más férfi által bántalmazott nő történetét.

A 40 éves gyanúsított neve R. Szilveszter, a környéken a Vízisport utcában lakott, garázsokban illegálisan lakott a környéken hajléktalanként.

A férfi Siófokon állították elő nem sokkal a gyilkosság után, 2013 októberében, vagyon elleni bűncselekmény miatt, a rendőrség beszámolója szerint volt nála olyan kötél, ami hasonló volt a fojtáshoz használthoz, volt sátra, meg a túléléshez használható tárgyak. A férfi azóta is börtönben van, 2020-ig a jogerős büntetését tölti. Mivel a jogszabályok alapján akkor még nem vettek a fogvatartottaktól automatikusan DNS-mintát, így R. Szilveszteré sem volt a rendszerben.

A rendőrség a gyilkosságra kiírt nyomravezetői díjat visszavonta.

2013 legmegdöbbentőbb gyilkossága történt szeptember 25-én a XXIII. kerületben. A 36 éves Kardosné Gyurik Krisztina – mint máskor is – kocogni ment este, ám a szokásos időre nem ért haza, családja a mobilján sem érte el. Még aznap este elkezdték keresni. A kutatásba nyomkövető kutyát is bevetettek, és az eb segítségével nem messze a közeli bicikliúttól rátaláltak a nő holttestére.

A rendőrség külön nyomozócsoportot állított rá az ügyre. Eleinte mintha a férjre gyanakodott volna, többször kihallgatták, négyórás hazugságvizsgálatnak vetették alá, ami negatív lett, átvizsgálták a lakását és az autóját. A férfi a sorozatos vizsgálatok miatt ki is borult: "Ártatlan vagyok, tiszta a lelkiismeretem. Egy év után sem tudtam feldolgozni, ami a feleségemmel történt. Ennek ellenére ha a nyomozók úgy gondolják, hogy közöm van Kriszta halálához, akkor gyanúsítsanak meg, vagy ha nem, akkor hagyjanak békén."

Aztán voltak olyan hírek, amelyek szerint a helyszínelők két ismeretlen DNS-t is rögzítettek, és ez alapján egy, a bűntény elkövetésében dominánsabb szerepet betöltő, illetve egy alárendelt szerepet játszó páros után kezdtek kutatni, de csak 2017 júniusában derült ki, hogy az egyik DNS teljesen véletlenül került rá a nő holttestére.  

Éveken át élt a renrődség által kitűzött, ötmillió forintos nyomravezetői díj, a rendőrség többször tett közzé felhívást arról, hogy szemtanúkat keres, a gyilkosság idején a környéken járó autókkal, kerékpárossal összefüggésben. Aztán megpróbálták összekötni a gyilkosságot más bűnügyekkel, felmerült, hogy a 2016-os népligeti emberölés tettese gyilkolhatott Soroksáron, de ez sem vezetett eredményre.

„Sosem reménytelen, hogy meglesznek a gyilkosok, ezért sosem szabad feladni” – nyilatkozta korábban a hvg.hu-nak Kovács Lajos volt életvédelmis nyomozó, nagy gyilkossági ügyek felderítője, amikor még élt a több elkövető verziója. Hozzátette: már csak azért sem kell felhagyni a reménnyel, mert megvan a tettesek DNS-e, ami alapján bármikor beazonosíthatóak, amennyiben egyszer képbe kerülnek.

2018 augusztusában egy nő azt állította, biztos benne, hogy volt élettársát látta a rendőrség által közzétett egykori felvételeken, amelyeken egy biciklis volt látható a gyilkosság környékén. De ez a szál sem bizonyult igaznak, az azóta már elhunyt férfi anyjának DNS-mintái nem mutattak egyezést a gyilkosság helyszínén találtakkal.

Ezt követően jelentette be szeptember 7-én délután a rendőrség, hogy van egy gyanúsítottjuk a gyilkosságra.

Hozzászólások