Népszava: Három napot kaptak a sürgősségi osztályok átszervezésére a kórházak

Népszava: Három napot kaptak a sürgősségi osztályok átszervezésére a kórházak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megjelent a rendelet, január elsejétől már az új munkarend szerint kell működni.

A két ünnep között, mindössze néhány nap alatt alakíttatják át a sürgősségi osztályokat – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, hogy január elsején már új munkarendben kell működniük az érintett kórházaknak, vagyis mindössze öt perc alatt el kell dőlnie a sürgősségi osztályokon annak, hogy egy adott beteget azonnal el kell látni, vagy elég továbbküldeni az újonnan létrejövő úgynevezett akut alapellátási egységbe.

A kórházaknak elvben tíz naptári napjuk van a felkészülésre, de ez az ünnepek miatt gyakorlatilag három munkanapra korlátozódik. Ennyi idő alatt kell például megépíteni az információs pultokat, és megtalálni azokat a szakembereket, akik a triázst – vagyis a betegek állapota alapján történő osztályozást – követően tájékoztatják a pácienseket.

A sürgősségi osztálytól legfeljebb 100 méterre minden kórháznak ki kell alakítania a halasztható esetek ellátására megfelelő kezelőhelyeket, és ezekbe az úgynevezett alapellátási egységekbe is szakembereket kell találniuk. Mindezt az is nehezíti, hogy a dolgozók közül sokan már szabadságot vettek ki az ünnepekre.

A Népszava információi szerint a szakma azt kérte, hogy az akut alapellátási egységeket először csak próbajelleggel vezessék be néhány helyen, és az ott szerzett tapasztalatok alapján felkészülve, a hibákat javítva terjesszék azt ki a sürgősségi osztályokra. A sürgősségi osztályokat üzemeltető kórházak vezetői csütörtökön kaptak útmutatást a minisztériumban a rendelet gyakorlati megvalósításához. A lap szerint a főigazgatók egy része már ekkor kételkedett abban, hogy januárra minden a helyére kerül.

Ahogy arról beszámoltunk, a Kásler Miklós által bejelentett átalakítás lényege, hogy a sürgős ellátást nem igénylő betegeket a triázs-szakemberek átirányítanak a kórházban létrejövő akut alapellátási egységhez, ahol ápolók, mentősök látják el őket, míg a sürgősen ellátandók a lehető legrövidebb időn belül bekerülnek egy orvoshoz. Így elméletileg több idő marad a súlyos esetek ellátására.

Hozzászólások