A Fideszt is várják Salvini jobboldali pártcsaládjába

A Fideszt is várják Salvini jobboldali pártcsaládjába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Salvini jövő hétfőre hívta Milánóba egyeztetni a potenciális pártokat.

Jövő hétfőn Milánóban találkoznak az európai jobboldali populisták Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter vezetésével, hogy megbeszéljék az EP-választásokra formálódó szövetségüket - írja az osztrák Die Presse.

A lap úgy tudja, a találkozón a Salvini vezette Liga mellett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is részt fog venni, sőt, lehet hogy a szabadságpárti alkancellár, Heinz-Christian Strache is tiszteletét teszi majd. A találkozó "A józan ész Európája felé" címet kapta.

A Die Presse azt írja, a Salvini által elképzelt esetleges közös EP-frakció az "Európai Népek és Nemzetek Szövetsége" nevet kapná (AEPN lenne a rövidítése), és mintegy 20 párt vagy csoportosulás csatlakozna hozzá. A lap szerint a magyar Fidesz is csatlakozhat a szövetséghez, ahogy a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali Rassemblement National, a holland Geert Wilders vezette Szabadságpárt, vagy a német Alternative für Deutschland (AfD).

Salvini még a múlt héten jelentette be, hogy szeretne Milánóban egy nagy eseményt szervezni, ahova a Liga minden európai szövetségesét meghívja, és ahol Európa megreformálásáról fognak tárgyalni.

Az európai szövetségesek részvételével szervezett kampányrendezvényt Matteo Salvini eredetileg a római Circus Maximus mezején akarta megtartani, de a helyszín végül átkerült Milánóba. 

Hozzászólások