szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan viták kereszttüzébe került a kormány koncepciója, hogy inkább elhalasztják a rendszer bevezetését bizonytalan ideig, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány még a gyanút is el akarja kerülni, hogy baj van az igazságszolgáltatás függetlenségével.

Elhalasztják a közigazgatási bíróságok bevezetését, jelenti be Gulyás Gergely a Kormányinfón. Olyan európai vita kereszttüzében áll a téma, ami a kormány szerint alaptalan, de a viták elcsitulásáig elhalasztják a bevezetést, a vonatkozó jogszabályt még ma beterjesztik a parlament elé. Gulyás kérdésre válaszolva azt mondja, a komolyan veendő támadások az EU-ban az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban jöhetnek általában, az Európai Bizottsággal tárgyalt, bizonyos módosításokat megtett a kormány. Most minden nemzetközi szerv kérelmét beépítették, de nem akar a kormány új viták tárgya lenni, tárgyalnak majd, de az is lehet, hogy egyáltalán nem lesznek ilyen bíróságok. A kormány azt mondta, a jogállami EU-s aggályok a beávndorláspártiak bosszúja, de most arra is ügyel, hogy még vádak se fogalmazódhassanak meg az igazságszolgáltatás függtlenségével kapcsolatban. "Az Európai Bizottság komolyan veendő ezen a téren", az Európai Parlament nem.

Gulyás szerint nem a közigazgatási bírósági rendszer elhalasztása volt a feltétele, hogy Trócsányi László biztosi posztját ne vétózzák meg.

A kormány azzal védte a közigazgatási bíróságok bevezetését, hogy sokáig része volt a magyar jogrendnek, és a bírák függetlenségét nem fenyegeti semmi. Ezek a bíróságok olyan kényes ügyekkel is foglalkoztak volna, mint közérdekű adatigénylések, választási ügyek. A bírósági függetlenség kérdésessége és egyéb vélt hibák miatt a Magyar Helsinki Bizottság többször támadta a kormányt. Az ENSZ Emberi Jogi Biztosa bírálta a tervezetet, mert az igazságügyi miniszter kezében lenne a bírák kinevezése, ami aggályos. Így látta a hvg.hu szakértője is. Az ENSZ különleges jelentéstevője mellett a Velencei Bizottság is aggodalmának adott hangot. Ellenzéki pártok februárban fordultak az Alkotmánybírósághoz.

Időközben 162 bíró jelentkezett a közigazgatási bíróságokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Yellow pages a térképen és az első dotkom milliók – Elon Musk életútja, 4. rész

Yellow pages a térképen és az első dotkom milliók – Elon Musk életútja, 4. rész

Játszótérre indult a kelenföldi család, amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára

Játszótérre indult a kelenföldi család, amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára

Derékig érő vízen is átmehet ez a kisbusz

Derékig érő vízen is átmehet ez a kisbusz