Segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelhet a Viking Sigyn ukrán kapitánya

Segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelhet a Viking Sigyn ukrán kapitánya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyik ügyvéd szerint több embert meg lehetett volna menteni a dunai hajóbalesetben.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvédek egyike szerint a Viking Sigyn kapitányát nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelőség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget vagy teljesen elmulasztotta azt. Sógor Zsolt a köztévében azt mondta, a szállodahajó a baleset után nyolcszáz méterrel feljebb állt meg. Száz méterrel mögötte azonban közlekedett egy másik Viking hajó is, amely egy kis időre megállt, de nem biztos, hogy teljesen meggyőződött arról, mi történt a helyszínen.

Újabb videó került elő a Hableány tragédiájáról

Komoly erőfeszítéseket tesznek a búvárok, hogy az elsüllyedt Hableány kiemelését előkészítsék. A Margit hídnál dolgozó Szathmári Zsolt elmondta a hvg.hu-nak, mire mentek eddig, mik a további terveik, és azt is, hogy mit kockáztat egy búvár, ha áradáskor merül a Dunába.

Az ügyvéd úgy gondolja, több embert is meg lehetett volna menteni, mert nemcsak a hét túlélő esett a vízbe, annál – elmondása szerint – többen álltak a Hableány fedélzetén. Az ügyvéd szerint az ukrán hajóskapitánynál nem merült fel ittasság kérdése, inkább figyelmetlenségről van szó. Hangsúlyozva, hogy ez nem tényállás, felvetette, a Viking kapitánya esetleg telefonján internetezhetett a baleset bekövetkeztekor, ez vonta el a figyelmét, és emiatt törölt ki adatokat a telefonjából. Az ügyet várhatóan 2020 márciusáig fejezhetik be, akkor történhet vádemelés az ügyben.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet; hét távol-keleti turista élte túl a balesetet, a Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek három dél-koreai utast.

További cikkeinket a dunai hajóbalesetről itt találja.

 

Hozzászólások