Akadémiai forrásaink szerint az MTA elnöke elfogadta Palkovics jelöltjét

Akadémiai forrásaink szerint az MTA elnöke elfogadta Palkovics jelöltjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hivatalosan meg nem erősített információink szerint Maróth Miklós vezeti majd az MTA-ról leválasztott kutatóhálózatokat.

Csütörtökön jelentik be hivatalosan is, hogy Maróth Miklós, az MTA korábbi alelnöke vezeti majd az Akadémiáról leválasztott kutatóhálózatokat, vagyis az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH). Az új rendszer csütörtöktől működik.

Maróth Miklós Palkovics László miniszter jelöltje, a hvg.hu-hoz eljutott információk szerint Lovász László MTA-elnök szinte az utolsó pillanatig gondolkodott, hogy elfogadja-e. Úgy tudjuk, Lovász és Maróth kedden találkozott. Az ügyben megkerestük Lovász Lászlót, hivatalos választ azonban nem kaptunk. Nem hivatalosan viszont akadémiai körökből megerősítették az információt. Egy forrásunk azt mondta,

Lovász diktátumszerű ajánlatot kapott,

ráadásul a vezető testületben simán lenyomhatják majd az Akadémia által jelölt tagokat. Forrásunk úgy tudja, Palkovicsék kizárólag idősebbeket kerestek meg – Maróth is 70 fölött van –, ő ebből arra következtet,

a kormány néhány hónapra kereshet megoldást,

májusban ugyanis tisztújítás lesz az Akadémián, az ott kialakuló erőviszonyok határozahatják meg a jövőt.

Maróth Miklós 2014-ben pályázott az MTA elnöki posztjára, ám alul maradt Lovásszal szemben. Akkor azt írták róla, a Professzorok Batthyány Körének tagjaként előnyben lehet, amikor a kormánnyal kell tárgyalni. Megnéztük, Maróth a Professzorok Batthyány Körének tagjai között jelenleg nem szerepel.

Maróth Miklós részt vett az MTA átalakításáról folyó vitákon, az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében volt az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság társelnöke.

Hozzászólások