Mutatjuk, hol irtják a szúnyogokat a héten

Mutatjuk, hol irtják a szúnyogokat a héten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek. A hőség is bezavar, de azért folytatódik a gyérítés.

A következő napokban a kiemelt turisztikai régiókban, a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tó menti településeken, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád és Zala megyében, Szolnok térségében, Budapesten és a Csepel-sziget településein fognak fellépni a vérszívók ellen.

Részleges földi gyérítés lesz a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Debrecenben, Dunaújváros és Komárom térségében, a Szigetközben és a szekszárdi régióban.

Itt pontosan nyomon követhető, hogy melyik napon hol, milyen eljárással lesz szúnyoggyérítés, de a beavatkozásokról az önkormányzatok külön tájékoztatást is kapnak.

A hőségriasztás ideje alatt szünetel a légi permetezés, mivel a csípőszúnyogok ilyen melegben csak később mutatnak aktivitást, emiatt a légi gyérítés hatékonysága jelentősen csökkenne. Az elmaradt kezeléseket a pótnapokon végzik el, a földi kezelések a terv szerint zajlanak, hiszen ezek egész éjszaka végezhetők – közölte hétfőn Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője.

Az elmúlt héten Baranya, Békés, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a csornai régióban csökkentették a vérszívók számát. A Duna mentén a Szigetközben, a Csepel-szigeten és Mohács környékén pedig biológiai módszerrel léptek fel a lárvák ellen, így akadályozva meg a szúnyogok kifejlődését. Eddig összesen 1322 településen, 935 ezer hektáron volt szúnyoggyérítés.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvez az emberek közelében élő fajok szaporodásának. Közvetlen környezetünkben számos, a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre, ilyenek a madáritatók, locsolóvízgyűjtők, virágcserepek, gyerekjátékok stb. Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tárolóedényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a szúnyogok számát – hívják fel a figyelmet.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt készítmény csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, nem kell attól tartani, hogy a rovarevő madarak táplálékául szolgáló ízeltlábúak elpusztulnak a kezelés hatására. Az irtószer az alkalmazott minimális mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nem jelent semmilyen kockázatot.

 

Hozzászólások