Semjén elmagyarázta, mit jelent a KDNP a Fidesznek

Semjén elmagyarázta, mit jelent a KDNP a Fidesznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Semjén Zsolt nem akar olyan kereszténydemokráciát, amelyik feladja a kereszténydemokrata tanítást, de nem akar egy hitbuzgalmi egyesületet sem vezetni.

Semjén Zsolt a 75 éves a kereszténydemokrácia Magyarországon címmel rendezett ünnepi parlamenti ülésen beszélt a pártjáról. Semjén úgy véli, KDNP ma az egyetlen kereszténydemokrata és keresztényszociális alapokon álló párt. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy nem egy, hanem két koordináta-rendszer van.

Az egyik, amelyik szerint a KDNP markánsan jobboldali párt, mert védi a hagyományosan konzervatív értékeket, a vallásszabadságot, az egyházak szabadságát, a nemzeti elkötelezettséget, a hagyományos családmodellt. Ennek tagadását jelenítette meg az egykori SZDSZ – mondta.

Viszont van egy másik koordináta rendszer is, amely a tőke-munka köré szerveződik: a KDNP azt az álláspontot képviseli, hogy "sem a tőke munka nélkül, sem a munka tőke nélkül fenn nem állhat", de a munka elsődleges a tőkével szemben, ugyanis jobban hozzátartozik az ember személyiségéhez.

Eszerint a KDNP – szociális értelemben – akár mérsékelten baloldali pártként is definiálható.

A KDNP elnöke kitért arra is, hogy pártja az egyetlen világnézeti párt. Szerinte minden kereszténydemokrata pártnak van egy sajátos dilemmája, hogy ha következetesen hűségesek az egyház tanításához, beleértve legkiszolgáltatottabb és leginkább jogfosztott kisebbségnek, a magzati korban lévőknek, vagy a házasságnak a védelmét, akkor ez sokszor nem találkozik a közízléssel, és szavazatvesztéssel jár.

Két lehetőséget vázolt fel: az egyik, hogy hűségesek az egyház tanításához, de ez olyan szavazatvesztéssel jár, hogy elveszítik annak lehetőségét is, hogy kormányra kerülve, érdemben alakítsák a társadalmat, és könnyen hitbuzgalmi kongregációvá válnak. A másik – amit Nyugat-Európában látnak –, hogy a szavazatgyűjtés érdekében feladnak témákat, és egyre több engedményt tesznek. A végén azonban ott a kérdés, hogy akkor milyen alapon hívják magukat keresztény pártnak.

©

Semjén Zsolt azt mondta: nem akar olyan kereszténydemokráciát, amelyik feladja a kereszténydemokrata tanítást, de nem akar egy hitbuzgalmi egyesületet sem vezetni.

A többség és az igazság problémájának a megoldása a Fidesz és a KDNP szövetsége: ahol a KDNP egy világnézeti párt, amelyik biztosítja a szellemi hátországot, a Fidesz pedig egy "kereszténydemokrata ihletettségű", nagy gyűjtőpárt, amelyik biztosítja, hogy a szavazatok is meglegyenek a kormányzáshoz.

Azt mondta, a Fidesz–KDNP szövetsége nemcsak a magyar, hanem az Európai Unió történetének is a legsikeresebb politikai konstrukciója, 2006 óta abszolút többség felett vannak.

A kormányfő helyettese az egyházhoz való viszonyt elemezve rámutatott: az egyház társadalmi tanítása nem azonos egyetlen párt politikai programjával sem, de nem is független attól. "Mi tudatosan igyekszünk közel állni az egyház társadalmi tanításához". Azt mondta, nem azt várják, hogy az egyház álljon közel hozzájuk, hanem ők vállalják, hogy az egyház társadalmi tanítását próbálják képviselni a politika realitásai és hullámverései között.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke arról beszélt, nagy bátorság kell ahhoz, hogy a politika világában valaki ma a keresztény utat válassza. A jelző kötelez, ennek meg kell felelni – jelentette ki, hangsúlyozva: ma sok támadás éri azt, aki a keresztény értékrendet következetesen képviseli.

Keresztény politikusnak az nevezhető, aki a magánéletében elkötelezett keresztény, közéleti tevékenysége során pedig egyháza társadalmi tanítását képviseli

 – állapította meg a KDNP frakcióvezetője. 

Szerinte a keresztény politikusokat két oldalról támadják.

Balról, az ateista kioktatók, akik saját bevallásuk szerint sem hívők, de kioktatnak arról, hogyan kell egy kereszténynek viselkednie. Jobboldalról pedig a jó szándékú, de naiv, a politika világa iránt érzéketlen hívők, akik nem tudják, hogy a keresztény elvszerűséget a politikai megvalósíthatóság keretén belül tudja képviselni a keresztény politikus.

Hozzászólások