Alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét a Fidesz-kétharmad

Alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét a Fidesz-kétharmad

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Richárd

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke volt, most 12 évre alkotmánybíró lesz. Handóból fideszes szavazatokkal lett Ab-tag.

Megírtuk, a Fidesz Handó Tündét jelölte Stumpf István korábbi alkotmánybíró megürülő helyére, akit meg is választott az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság.

Handó jelölése az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságán simán átment. Nem kellett igazán komoly kérdésekre felelnie, de nyilván nem is a szakmai felkészültsége miatt fogják megválasztani. Meghallgatásán azt mondta, azért lett bíró, mert annak csak két főnöke van: a törvények és a saját lelkiismerete. Az Ab ötödik rendes bíró tagjaként szeretné elérni, hogy erősödjön a rendes bíróságok és az Alkotmánybíróság közötti bizalom.

Személyéről hétfőn döntött a parlament, a Fidesz-kétharmad 12 évre választotta alkotmánybíróvá.

©

A Házban megállapították, 164-en szavaztak összesen, Handóra

Az ellenzéki pártok közül az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP tagjai úgy döntöttek, fel sem veszik a szavazólapokat, a Jobbik tagjai felveszik, de nemmel szavaztak Handóra. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kifejezetten arra biztatta képviselőtársait, a választás és az eskütétel idején ne legyenek majd a teremben.

Handó 2020. január 1-jével lép hivatalba, esküjét már letette a parlamenti képviselők előtt.

Handó jelöléséről korábban cikket írtunk a HVG hetilapban, illetve a hvg360 oldalán, ezt IDE KATTINTVA tudják elérni, illetve írást közölt Handóról Vig Dávid is, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Alkalmas embert alkalmas feladatra": Handó Tünde felbukása az Alkotmánybíróságra

Az Amnesty igazgatójának írása Handó Tünde karrierjéről és bűneiről.

Polt Péter újabb 9 évig lett legfőbb ügyész.

Az ülésnapon megválasztották még Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébetet is, aki az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese lett hat évre.

A hétfői plenáris ülésről szóló élő közvetítésünket ITT éri el.

Hozzászólások