Osztrák hadiüzemet vett a kormány

Osztrák hadiüzemet vett a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hadiipari cég megvásárlásáról a szerződést már alá is írták, azt nem árulják el, hogy mennyibe került.

Hosszú tárgyalássorozat után az állam megvásárolta a brit–osztrák Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget – mondta Maróth Gáspár, a magyar kormány fegyverkezési programját irányító kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A szerződést október 29-én írták alá, így múlt szerdától a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Maróth a vásárlást azzal indokolta, hogy cég 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével, gyártásával. "Élenjáró technológiával van jelen a nemzetközi piacon, világszerte ismert innovatív megoldásairól és termékei kiváló minőségéről – mondta. Azt is hozzátette: 

a cég megvételével "olyan tudáshoz jutottunk hozzá a hazai, korábban teljeskörűen felszámolt nagy kaliberű lőszerek gyártásának területén, amelyet önerőből négy-öt évbe és sok-sok milliárdnyi adóforintba került volna elérni."

A kormánybiztos szerint a vállalat irányításában, személyi összetételében nem lesz változás, a kutatás-fejlesztés területén viszont magyar mérnökök is beszállnak majd a munkába.

Azt nem árulta el Maróth, hogy mennyibe került a hadiipari cég, azt állítja, a vételár az osztrák partner kérésére üzleti titok. Az viszont kiderült, hogy hitelből vették, így szerinte a költségvetésnek az adásvétel nem jelentett extra kiadást.

A kormány nem számít politikai feszültségre a vétel miatt, a cégre Maróth szerint több nemzetközi jelentkező is volt.

A kormány tavaly jelentette be, hogy vásárolnak a honvédség számára 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget. Mindezek költsége várhatóan 572 milliárd forint lehet.

Hozzászólások