szerző:
Tóth Richárd

Oda a fővárosi többség, és több nagyvárost is elveszített a Fidesz októberben. 2006 óta ez volt az első olyan választás, amit nem nyert meg a kormánypárt, az ujjgyakorlattá alakult agresszív hatalomgyakorlás után új magatartásformát kell keresni – az ellenzékiséget kell megtöltenie a Fidesznek tartalommal. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése megmutatta, hogy ezt még tanulni kell.

Jampigallért lehajtani, rakkolni, dolgozni – erre van most szükség.

Ezt az ukázt adta ki G. Fodor Gábor a jobboldalnak 2018 év elején, az elveszített hódmezővásárhelyi időközi választás után.

©

Jelszó most egyelőre nincs, a zavar az, ami látszik. Ugyanis amíg Orbán Viktor kivár és békés hangot próbál megütni egy olyan helyzetben, amitől ő, pártja és szavazótábora is elszokott az elmúlt évtizedben, addig Kövér László a Nemzeti Vértanúk emlékművének avatásán, az egykori Nagy Imre-szobor hűlt helyén arról beszélt: szellemi és politikai polgárháború zajlik, a Fidesszel szemben pedig ott állnak a „Lenin-fiúk, és egyelőre csak a virtuális világban, de ott folytatják, ahol száz éve a Szamuelyk abbahagyták”.

Vagyis: az orbáni békejobb nem jelent többet, mint időhúzás, amíg a kormányfő kitalálja, mihez kezdjen a megerősödött ellenzékkel. De a házelnök szavaiból sejteni lehet, a Fidesz nem fog puhulni, ott ütik az ellenzéket, ahol tudják.

Ebben a zavarban kellene kitalálnia a Fidesznek és képviselőinek, hogyan viselkedjenek ellenzékben a következő öt évben, illetve 2022-ig, ugyanis az akkori országgyűlési választási kampánynak része lesz az önkormányzati politikában nyújtott teljesítmény is.

Orbán Viktor és a Fidesz került már kormányzás után ellenzékbe, 2002-ben. A következő tíz év munkája – polgári körök, kivonulások a parlamentből, utcai politizálás, alternatívaépítés és -kínálás (meg természetesen Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, valamint a gazdasági válság) – hozzájárult ahhoz, hogy ellenzékből aztán kormányra kerüljön a Fidesz.

De mi van akkor, ha az önkormányzatokban kell ellenzékben lenni?

A Fővárosi Közgyűlés múlt heti alakuló ülésén az ellenzékbe szorult Fidesz részéről Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester villantotta fel, mire lehet számítani a következő öt évben. Pokorni ugyanis felállt és elkezdett arról beszélni, hogy meghatotta, milyen sok képviselőtársa anyukája és apukája kísérte el a fiát vagy lányát dolgozni, majd csuklóból letegezte Karácsonyt, mondván ő eddig is tegezte, ezen pedig a jövőben sem kíván változtatni. Erre a szocialista Szaniszló Sándor kért szót, hogy megkérje Pokornit, felszólalásában ne tegezze, inkább magázza a főpolgármestert.

©

Akkori felszólalásában Pokorni a bizottsági és felügyelőbizottsági helyek elosztásáról beszélt a tegezés mellett, azt kifogásolta, hogy hatalmi osztozkodás tárgya lett a helyek elosztásából. Karácsony erre csak annyit mondott, örül, hogy öt év kormányzás után, ellenzékből előkerültek ezek az elvek.

A helyosztásról a III. kerületi korábbi, fideszes polgármestere, Bús Balázs is kifejtette véleményét:

Szintén a közgyűlés alakuló ülésén történt, hogy amikor megválasztották a főpolgármester öt helyettesét, a voksolás előtt szót kért a volt II. kerületi polgármester, Láng Zsolt (Fidesz), és kifejtette, szerinte sok az öt helyettes, mértéktartóbb is lehetet volna Karácsony, nem kellene ilyen mértékben költeni az adófizetők pénzét. A közönség kinevette Lángot, V. Naszályi Márta (Párbeszéd) pedig jelezte, 200 államtitkár van. Őt megtapsolták.

©

Józsefváros sokáig jobboldali fellegvárnak számított, de az októberi választás földindulásszerű változásokat hozott, a kerületet és a közgyűlési többséget is az ellenzék vette át. A Fidesz ellenzéki politizálásáról Camara-Bereczki Ferencet, a kerület szocialista képviselőjét kérdeztük, akit a kerületben anonim rasszista támadás is ért.

Nagyon rosszul viselik, hogy elveszítették a választást. A Fidesz bosszúhadjáratot hirdetett, mindenbe belekötnek, lépten-nyomon csapdákba próbálnak terelni minket.

Camara-Bereczki példaként említette az október 23-i megemlékezést, amikor a kerületi közös megemlékezés helyett a Fidesz egy órával hamarabb emlékezett meg ugyanott, a Corvin közben, mint ahol később Pikó András polgármester is emlékezett. „Ez jelzi a helyi Fidesz hozzáállását.”

A képviselő a hvg.hu-nak felidézte az alakuló ülés egyik mozzanatát is, amikor a tisztségviselők fizetéséről volt szó. Egry Attila korábbi fideszes alpolgármester ekkor azzal támadta a kerület új vezetését, hogy rögtön, első lépésként a fizetésekről szavaznak. „Ez azért képmutatás, mert törvény szabja meg, hogy a polgármesternek mekkora a fizetése, ahogy azt is, hogy erről az első ülésen dönteni kell.”

Úgy véli, előbb vagy utóbb a Fidesz is fel fogja fogni, hogy nem érdemes a kerület és annak vezetése ellen politizálni, mert ez a visszájára fog elsülni, de

2022-ig nem látok esélyt a változásra, addig folyamatosan támadni fognak.

Az ellenzék által most megnyert Egerben is újfajta politizálásra van szüksége a Fidesznek. Az Egri Ügyek korábbi beszámolója szerint a jobbikos polgármester, Mirkóczki Ádám első beszédében azt hangsúlyozta, hogy együtt kíván működni a kisebbségbe szorult fideszesekkel (bizottsági elnöki posztot és tanácsnoki helyet is felajánlva számukra), és nem kíván bosszúhadjáratot indítani.

A helyi Fidesz frakcióvezetője (akiről olyan hangfelvételek kerültek ki a kampányban, amelyen arról beszélt, hogy a politikai ellenfelekkel nem tárgyalni kell, hanem legyőzni őket) nem fogadta a békejobbot, már az első ülésen szóvá tette, miért nincs kész a Mirkóczki által a kampányban ígért elektronikus népszavazás intézményének koncepciója. Majd alkalmatlannak nevezte az új vezetést.

Pécsen is őrségváltás történt, október 13-án ott a Péterffy Attila polgármester vezette országos ellenzék szerzett kétharmados felhatalmazást. Megkeresésünkre Babos Attila, a Szabad Pécs ügyvezetője azt mondta, korai lenne még megmondani, hogyan fog a Fidesz ellenzékből politizálni a következő öt évben, de az alakuló ülésből látszik, hogy a helyi Fidesz, a KDNP és az ÖPE (Összefogás Pécsért Egyesület) tagjai az „élő fába is belekötnek, de pengeváltás még nem történt”. Ugyanakkor a fideszes névsort elnézve Babos úgy látja:

növekedett a szürkeállomány, szakértői szerepet is felvehet a Fidesz.

Hozzátette, fontos szerepet szánnak helyben a fideszesek a kormányhű médiatermékeknek, „amelyek egyetlen alkalmat sem mulasztanak el, hogy revolverezzék a polgármestert és az új vezetést”. Elmondta, így volt az akkor is, amikor már a kezdeti napokban számonkérték a polgármestert, miért van ilyen sok taxi a belvárosban, amivel az előző, fideszes vezetés sem kezdett semmit. „Úgy látom, a pécsi képviselőnek, Hoppál Péternek is hasonló feladata lesz” – zárta a Szabad Pécs újságírója.

Nagy kérdés, hogyan fog ebben az önkormányzati ciklusban politizálni a Fidesz, de az biztos, hogy bajban a kormánypárt. A Fidesz megmondóemberei pedig már meg is kongatták a vészharangot. A kormányközeli Hír TV-n futó Sajtóklubban Bayer Zsolt és társai politizálási irányváltást sürgettek.

Nem elég már újragombolni a kabátot, mert valamit tenni kell – hangzott el a műsorban, mert „még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lassan nincs olyan üzletág, amelyben ne lenne játékos a TV2 tulajdonosa

Lassan nincs olyan üzletág, amelyben ne lenne játékos a TV2 tulajdonosa

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Ha nyelveket tanul, ezt töltse le a számítógépére

Ha nyelveket tanul, ezt töltse le a számítógépére

Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét

Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét

Nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek a Katona színésze

Nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek a Katona színésze

Wifit használ otthon? Nézzen körül a routernél, javasolja az FBI

Wifit használ otthon? Nézzen körül a routernél, javasolja az FBI