Bevezetné a repülőjegyadót Magyarországon az LMP

Bevezetné a repülőjegyadót Magyarországon az LMP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU több országában már alkalmazott adó bevezetését javasolja Schmuck Erzsébet.

A repülőjegyadó magyarországi bevezetését javasolja Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő, az erről szóló törvényjavaslatot már be is nyújtotta a parlamentnek. A törvényjavaslat különadó kivetését javasolja a Magyarországon felszálló légiutasok repülőjegyére, amelynek mértéke az utazás hosszától és az igényelt kényelmi szolgáltatások szintjétől .

Az adó mértéke a legfeljebb háromezer kilométerre lévő célállomásra utazók jegye után a legalacsonyabb kényelmi osztályon 2000 forint, míg a magasabb osztályon utazóknál 4000 forint lenne a javaslat szerint.

A három- és hatezer kilométer közötti távolságra utazók jegye után 5000, illetve 10 ezer, míg a több mint hatezer kilométerre utazóknál 10 és 20 ezer forint lenne a jegy utáni adó.

"A légi közlekedés az egyik legsúlyosabban környezetszennyező közlekedési mód, ugyanakkor óriási rejtett és nyílt támogatásban részesül. Emellett a légi közlekedést a jellemzően még ma, a diszkont légitársaságok terjedésével is a tehetősebb rétegek veszik igénybe, tehát a szociális indokok is az iparág támogatásának legalább részleges kompenzálását támasztják alá. Ennek a javaslat szerinti módja egy tételes, az egyes utazások után fizetendő különadó kivetése a légifuvarozók által nyújtott személyszállítási szolgáltatásra, azaz lényegében az értékesített repülőjegyekre" – írja Schmuck Erzsébet indoklásában.

A politikus szerint hasonló adót az Európai Unió számos tagországában is alkalmaznak, Nagy-Britannia mellett Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Svédországban és Németországban is. Ez a törvényjavaslat elsősorban az Ausztriában 2011 óta megfizetendő repülési járulék (Flugabgabe) szabályozásából merít.

Hozzászólások