Lassan sorvasztaná el Budapestet a kormány

Lassan sorvasztaná el Budapestet a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Budapestre nem tervez uniós támogatásokat fordítani az Orbán-kabinet.

Hiába ígért száz nap türelmi időt Karácsony Gergelynek és csapatának Orbán Viktor múlt heti éves sajtótájékoztatóján, a Népszava birtokába jutott kormánydokumentumok szerint a valóság tulajdonképpen a lassú kivéreztetés terve.

A lap szerkesztőségéhez eljutott egy olyan prezentáció, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített arról, hogyan használná fel Magyarország a 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait.

A prezentáció szerint az új tervek Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintenék, Budapest pedig különösen rosszul járna: konkrétan uniós fejlesztési források nélkül maradna ebben a ciklusban.

A Népszava “több helyről megerősített információi szerint a magyar kormány decemberben Brüsszelben bemutatott prezentációja szerint az Orbán-kabinet a fenti célokat követve az eddigi 10 helyett összesen 3 operatív programot indítana.”

A VGOP főleg vállalatokat és a kutatás-fejlesztést támogatná, a VIOP pedig például a közlekedés (városi közlekedés, vasút, közutak) és a környezetvédelem, illetve a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit. 

A teljes támogatási keret egyötödét tervezi a kormány “területileg meghatározott” támogatásokra fordítani, a célterületek között pedig egyetlen egyszer szerepel ugyan Budapest, de a Népszava szerint az anyagból az derül ki, hogy leginkább csak kipipálandó tételként. A prezentációhoz két térképet készítettek, az egyiken szinte csak leszakadó területek vannak, a másikon olyan turisztikailag fontos területek, mint például a Balaton vagy Tokaj környéke, ahol Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek szereznek egyre több befolyást.

A prezentációból kiderülő tervek olyan szempontból nem okoznak meglepetést, hogy Jávor Benedek a hvg.hu-nak már 2019 decemberében adott interjújában azt mondta, hogy “a kormány célja a főváros megfosztása az uniós pénzektől”.

Hozzászólások