Íme a videó, amelyen Pokorni Zoltán beszélt nyilas múltú nagyapjáról

Íme a videó, amelyen Pokorni Zoltán beszélt nyilas múltú nagyapjáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A felvételt a Hegyvidék TV készítette és az ATV tette közzé.

A nyilasok hetvenöt évvel ezelőtt 328 ártatlan, védtelen embert mészároltak le Budapest tizenkettedik kerületében. Az áldozatok emlékére rendeztek hétfő este egy megemlékezést, amelyen részt vett Pokorni Zoltán polgármester is, aki megrendítő beszédet mondott a nyilasok közé állt és gyilkossá lett nagyapjáról, Pokorni Józsefről. A Hegyvidék TV felvételén vágatlanul látható a polgármester hétfő esti beszéde, amelyet az ATV tett közzé.

Pokorni Zoltán a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének Maros utcai rendelőintézetben tartott beszédet, XII. kerület polgármestere többek között azt mondta, hogy „a nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt.”

A Mazsihisz.hu beszámolója szerint a polgármester beszéde végén elsírta magát.

Kedden délután még Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt az eseménnyel kapcsolatban.

"A jövő megköveteli a múlt bevallását, az őszinte szembenézést. A XX. század rémtetteinek nemcsak az áldozatai, de az elkövetői is honfitársaink voltak. Megrendít Pokorni Zoltán polgármester úr szembenézése, minden tiszteletem az övé ezért."

- írta a főpolgármester a Facebook-oldalán.

Hozzászólások