Már itthon is használják a tesztet, amely 99,5 százalékos pontossággal mutatja ki a koronavírus-fertőzést

Már itthon is használják a tesztet, amely 99,5 százalékos pontossággal mutatja ki a koronavírus-fertőzést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon először a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház dolgozóit szűrik vele.

Az új teszt, amely az amerikai (FDA) és az európai (CE IVD) hatóságok engedélyét nemrégiben kapta meg, 100 százalékos szenzitivitással és 99,5 százalékos pontossággal igazolja, hogy a tesztelt alany korábban túljutott-e a SARS-CoV-2-fertőzésen.

Magyarországon az első európai államok között van, ahol már használják az új fejlesztésű tesztet; első körben a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház dolgozóit szűrik vele – közölte az országos kórházfőparancsnok-helyettes.

Bedros J. Róbert közleményében azt írta: nemzetközi és hazai tapasztalatok szerint az antitest-gyorstesztek többsége csak nagyon korlátozottan, vagy egyáltalán nem használható a koronavírus-fertőzés jelenléte, vagy az abból való felépülés kimutatására. A napokban elkészült hazai vizsgálati eredmények szerint a bevizsgált, két különböző típusú, Magyarországra nagy tételben beszállított koronavírus gyorsteszt a ténylegesen pozitív esetek mindössze 30 százalékát mutatta ki.

Hozzátette azt is, hogy a már lezajlott fertőzést és feltehetően a védettséget igazoló SARS-CoV-2 IgG Assay teszt alkalmazásának nemcsak egészségügyi, járványügyi, hanem a gazdasági vonatkozásai is jelentősek lehetnek.

A hatékony védekezéshez szükséges döntések a pontos megbetegedési adatok tükrében hozhatók meg felelőséggel. Az ezzel kapcsolatos elvárásoknak megfelelően a gyártó cég tömeggyártásra alkalmas gyártókapacitást hozott létre, illetve a szerológiai tesztek egész sorozatának piaci bevezetését végzi el a következő hónapokban – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a fertőzést okozó vírus RNS-ének aktuális jelenlétét nagy biztonsággal kimutató, de speciális felszerelést és szakértelmet kívánó molekuláris biológiai PCR alapú tesztek mellett egyre nagyobb igény mutatkozik a lezajlott betegséget és a lehetséges védettséget is igazoló, egyszerűbben kivitelezhető szerológiai teszt iránt. A tesztek fejlesztése sok időt és komoly technológiai hátteret igényelt, mivel elvárás volt, hogy kizárólag a keresett vírusra adott immunválasz során termelődött antitestekkel mutasson pozitivitást, viszont azok jelenlétében mindig.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház után várhatóan a közeljövőben több hazai intézmény is megkezdi majd az új típusú koronavírus tesztelést.

Hozzászólások