szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem rektora szerint most kisebb a baj, mint az első hullámban volt, de a fenyegetettség nem az.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Horvátországból hoztuk be nyáron a koronavírust, ami Magyarországon a közösségi térben, nagy csoportosulások során terjedt – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, miért robbant most be a járvány második hulláma.

 Most kisebb a baj, mint az első hullámban volt, de több a fertőzött, a fenyegetettség nem kicsi.

A nagyszámú fiatal át tudja adni a vírust az időseknek, és ha ez megtörténik, egy nem elég hatékony védekezés esetén relatíve nagy számú idős is megfertőzödik, és a halálozás is nőhet – magyarázta.

A professzor szerint noha most fiatalabbak kapják el itthon, ugyanaz a vírus fertőz, mint tavasszal. Lehet ugyan abban bízni, hogy veszített az erejéből, de erről majd négy-öt múlva lehet biztosat mondani.

Merkely Béla: Százezer fertőzött lehet Magyarországon

Moliere korát idézi meg ironikusan, neobarokk high tech digital környezetben a kísérletezésről ismert rendező. A Függöny a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is látható lesz.

 Arról is beszélt Merkely Béla, hogy meggondolná a magas rizikójú emberek állami szűrését, ide sorolva a tanárokat is. A pedagógusok teszteléséről az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt közölte: értelmetlen.

A professzor az idősek biztonsága érdekében – hogy minimalizálják a találkozást a fiatalokkal – visszahozná a vásárlási idősávot és betiltaná az éjszakai bulikat.

Zárt helyen elrendelné a kötelező maszkhasználatot is: egyes számítások szerint ha egy populáció 80 százaléka hord maszkot, a fertőzés aránya nem tud nőni, és szép lassan visszaszorul.

 Nagyon fegyelmezett együttműködéssel az ország bezárása nélkül is vissza lehet szorítani bármilyen járványt

 – jelentette ki.

Tömegek a szabad levegőn, lázmérés a zárt terekben - így alakítja át az éjszakai életet a második hullám

Kásler saját hatáskörben döntött a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok 500 ezer forintos juttatásáról - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Kiderült az is, pénteken kormányülés lesz, ahol finomítják a védekezés részleteit. Orbán azt mondta, rugalmasabb, kifinomultabb, a valósághoz jobban alkalmazkodó rendszer lesz.

Merkely szerint két hónap múlva lehet vakcina a koronavírus ellen, már csak az a kérdés, hogy kinek és mikor lesz elérhető. Ő először a kórokozónak leginkább kitetteket oltatná be – az egészségügyben és szociális ellátórendszerben dolgozókat és a tanárokat, valamint az idős, krónikus betegeket. Hangsúlyozta, ez csak az elgondolása, a végrehajtás nem az ő feladata lesz.

Arról is beszélt az SE rektora, ezt a vírust egyszer lehet elkapni, azok a hírek, amelyek szerint van, akit kétszer is megfertőzött, a szabályt erősítő kivétel kategóriába tartoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Magyar betegeknek adná be magyar kiagyalója a koronavírus okozta citokinvihar elleni terápiát – ha működik

Magyarországon kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű terápiának a klinikai vizsgálatai, amellyel talán meg lehet akadályozni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat – írta a Növekedés.hu. A biológus magabiztos, de egyelőre sok a "ha".

Az OBH elnöke kikérte magának, hogy Deutsch Tamás lehazaárulózta a bíróságot

Az OBH elnöke kikérte magának, hogy Deutsch Tamás lehazaárulózta a bíróságot

Ingatlanbotrány miatt távozik a Vatikán egyik bíborosa

Ingatlanbotrány miatt távozik a Vatikán egyik bíborosa

Nem volt ötös a lottón

Nem volt ötös a lottón