Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

Utolsó frissítés:

Hamvay Péter Szerző:

Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Október elsején és másodikán sztrájkolnak az SZFE dolgozói, ezzel tiltakoznak az egyetemi autonómia megszüntetése ellen. Több szakszervezet és intézmény is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak.

Késő éjszakába nyúló fórumon döntöttek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói arról, hogy holnaptól két napos sztrájkba lépnek – ezt Forgács Péter rendező, az SZFE sztrájkbizottságának egyik tagja közölte a HVG-vel. Azt még nem tudni pontosan, hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, de úgy tudjuk a munkatársak zöme nem veszi fel a munkát holnap, azon a napon, amikor lejár az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje. Több szakszervezet és intézmény is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak.

Tegnap a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium már leváltotta az egyetem kancellárját. Vonderviszt Lajos helyére a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke, Szarka Gábor ezredes került, akit nem engedtek be a tiltakozó diákok az egyetemre.

Azért szüntetik be a munkát, mert a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé, és vonta el az egyetem autonómiáját.

 

Színművészeti: bekérte a kuratórium a sztrájkolók listáját

Utasította az SZFE-t a fenntartó alapítvány kuratóriuma, hogy bontson szerződést a jogi képviselőivel, a hallgatók pedig ne is használják az „egyetemfoglalás" kifejezést - állítja az egyetem. Az SZFE dolgozóinak sztrájkbizottsága pedig túljutott az első, sikertelen tárgyalásán, majd bejelentette: csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartanak.

 

Hozzászólások