szerző:
Windisch Judit - Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

A jelek szerint a kormány, illetve a Fidesz bevédi a zsidózó, holokausztozó írást megjelentető Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, aki kitart amellett, hogy soha egyetlen antiszemita mondatot nem írt le, és nem is gondolt. Vajon mi motiválhatta Demetert, és hogyan tarthatja mindezt elfogadhatónak?

Két nap után találta ki a kormánypropaganda, mi is a helyes válasz az Európa „új zsidóiról” író, Soros Györgyöt Fühereként emlegető, gázkamrázó Demeter Szilárd Origóban megjelent publicisztikájára.

Míg Gulyás Gergely miniszter Kolozsváron a Transindex kérdésére még csak azt mondta, „nem örül a közéleti diskurzus eldurvulásának, de ha a komoly európai vitákban a politikusok nem maradnak higgadtak, akkor azt nehéz elvárni a kultúrszereplőktől”, végül az ideológiai vitáktól meglehetősen távol álló Varga Mihály pénzügyminiszter érkezett meg a Parlamentbe a kész válasszal:

Demeter Szilárd visszavonta írását, Facebook-oldalát is törölte, és elismerte hibáját, amikor azt írta, hogy írása sértheti az áldozatok emlékét.

Majd arról beszélt, a baloldal itt is kettős mércével mér, mert amikor az egyik baloldali polgármester azt mondta, hogy Adolf Hitler megérdemelten volt az év embere, akkor a baloldali pártok semmilyen konkrét lépést nem tettek, és legutóbb Bíró László (a judapestező, tetűcsúszdásozó borsodi jobbikos, közös ellenzéki jelölt jelölt – a szerk.) esetében is mintha a kettős mérce működött volna.

©

Azt, hogy a választ nem maga Varga Mihály találta ki, mi sem sugallja jobban, mint hogy a kormányoldali Magyar Nemzetben is ugyanez az értelmezés iránya. A holokauszt relativizálása miatti izraeli, amerikai, értelmiségi és ellenzéki tiltakozás után Orbán Viktor miniszterelnök nem szólalt meg – többször kerestük sajtófőnökét, Havasi Bertalant –, ahogy Demeter közvetlen "felettese", Kásler Miklós is hallgat.

Az Emminek mindössze egy lépése volt hétfőn: az ATV szerint nem engedték el az esti adásba Demetert. Arra, hogy a publicisztikáját látták-e kormányzati szinten megjelenés előtt, szintén nincs válasz, noha magát az érintettet is megkérdeztük erről. Kedd reggel megkaptuk a választ a PIM-ből:

a főigazgató nem nyilatkozik.

Egy hozzá közel álló, névtelenséget kérő forrás a hvg.hu-nak azt mondta, a cikk valamilyen elvárás érzete lehetett, "vélt vagy valós megrendelés" állhatott mögötte.

Más forrásunk viszont azt állítja, ezt nem a kormányzati propaganda találta ki, hanem Demeter saját – enyhén szólva sem jól sikerült – akciójáról van szó. Több, Demeter Szilárdot ismerő, többnyire névtelenséget kérő emberrel beszéltünk arról, a PIM főigazgatója – aki egyben miniszteri biztos is – hogyan engedhet meg magának egy ilyen eszmefuttatást, mire többen azt mondták, Demeter valószínűleg nem volt tisztában írása súlyával, nem tudta, hogy ez egy olyan tabu, amit nem lehet átlépni. Többen felhozták, hogy másban szocializálódott.

Ez egy rossz valóságérzékelésből eredt. Azt gondolhatta, a székelyudvarhelyi kocsmaasztalnál ez még elmegy három pálinka után, jó ötlet lehet nagy nyilvánosság előtt is

– fogalmazott egyikük, aki úgy látja, Demeter a publicisztikával ártott Orbán Viktornak, hiszen a most folyó európai küzdelemben a miniszterelnök nyilván patikamérlegen méri ki a szavait. Egy ilyen otromba eszmefuttatás után ugyanis nehéz elhatárolódni az antiszemitizmustól, és azt hangoztatni, a Soros-kampány nem is volt antiszemita. Van, aki úgy tartja, a saját bevallása szerint orbánista, a kormányt teljes mértékben támogató Demeter részben az elmúlt időben bekövetkezett pozícióvesztése miatt álhatott elő a publicisztikájával.

"Ez egy olyan ember túllihegése, aki körön belül akart kerülni."

Demeter Szilárd korántsem mindenható, egyelőre

A napokban adott hírt a sajtó, hogy Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője az írott kultúrát - a könyviadástól, a nemzeti könyvtáron, az ösztöndíjakon át - mind maga alá gyűrné. Hogy megértsük a Demeter-jelenséget, korábbra kell visszanyúlnunk. A Fidesz kultúrpolitikáját 2010 óta a nagyfokú centralizálás és a személyes hatalmi harcok kettőssége jellemzi.

Nagyon azért nem volt körön kívül: 2008 és 14 között Tőkés László volt püspök, európai parlamenti képviselő mellett dolgozott előbb sajtófőnökként majd irodavezetőként, 2014-től a kormányzati agytröszt, a Századvég Alapítvány kutató-elemzője volt, ahol barátja ugyan nem, de tisztelője lett Habony Árpádnak. 2018 decemberétől ideiglenesen, majd a következő év elejétől kinevezett főigazgatóként vezeti a Petőfi Irodalmi Múzeumot, majd idén tavasztól a könnyűzene megújításáért felelős miniszteri megbízott lett. Igaz, a könnyűzene támogatására készült 5 milliárdos programot "kicsavarták" a kezéből, abból lettek aztán a raktárkoncertek, amihez nem neki van köze.

De vissza az írásához. Megkerestük Kukorelly Endre írót is, aki a 90-es években jó, baráti viszonyban volt Demeter Szilárddal, és azután is beszéltek többször, hogy Magyarországra költözött.

„Többször mondtam neki, hogy nem kéne ezt a tónust forszíroznia, nem úgy kell bemenni egy helyre, hogy berúgom az ajtót.”

Erre elmondása szerint Demeter válasza az volt, „direkt csinálom”. A hétvégi publicisztika után nem beszéltek, Kukorelly nem tudja, azzal mit akarhatott elérni Demeter. „Valami régi frusztrációja, keserűsége lehet az oka annak, hogy ilyen erősen elhatározta, keménykedni fog.”

Kukorelly Endre
©

Egyetért azokkal a tiltakozókkal, akik szerint Demeter átlépett egy határt, amit nem szabadott volna, ebből neki kell levonnia a konzekvenciákat. Szerinte le is mondhat, „nem létezik, hogy ne érezné, hogy túlment egy határon”.

Noha szólásszabadság van, egy közintézmény igazgatójának le kell nyelnie a saját véleményét, azzal előrukkolni a pozíciójával összeférhetetlen. Amúgy is úgy gondolja, az itthoni feszültséget a „beszélő fejeknek” nem növelniük, hanem csökkenteniük kellene – mondta Kukorelly Endre.

Volt, aki hasonlóképpen vélekedve azt mondta, "Demeter mindig is ezt a nyelvet beszélte, csak nem kapott ekkora nyilvánosságot". Szerinte a reakcióiból is látszott, hogy nem mérte fel, mi lesz belőle. Demeter a Mazsihisz tiltakozására vasárnap délelőtti közleményében a többi között azt írta, a holokauszt kisajátíthatlan, és mindeki közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő hasonló sem. "A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a »nyílt társadalom« eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak – attrocitások (sic!), zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből” – írta akkor.

©

Pár órával később egy újabb közleményben tudtatta, függetlenül attól, hogy mit gondol az igazáról, az írást visszavonja, a Facebook-oldalát pedig törli.

Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam.

Bocsánatot tehát nem kért, ahogy hétfőn, a tőle elhatárolódó Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozóinak írt levélben is azt magyarázta,

nyugodt a lelkiismerete, mert soha életében egy antiszemita mondatot vagy akár szót le nem írt, és nem is gondolt.

A Magyar Nemzetnek pedig hangsúlyozta, nem mond le. Beszéltünk olyan meghatározó, politikán kívüli szereplővel is, aki – noha elítélte Demeter írását, és szerinte meg is érdemli, amit kap – sajnálta volna, ha kirúgják, mert megítélése szerint azzal a kultúrpolitika vesztett volna. Elmondása szerint paradox módon Demeter a NER-en belül egy olyan koncepcióval állt elő, amiből az egész kultúra tud profitálni, "küldetéstudata van a magyar kultúrával kapcsolatban". Más azt hangsúlyozta, a PIM-ben lényegében ugyanazt a vonalat viszi, mint elődje, a különbség az, hogy a megnyilvánulásai miatt többen elzárkóznak az intézménytől.

Gyors felemelkedéséről is megkérdeztük Kukorelly Endrét, aki azt mondta, Demeter értelmes, művelt fiú, aki saját bevallása szerint 110 százalékban híve Orbán Viktornak. Értelmes, ambiciózus és lojális emberekkel pedig minden kormányzat szívesen dolgozik. „Nem csodálom, hogy kinevezték, azzal nincs is baj. A baj azzal van, hogy elvetette a sulykot.”

Kukorelly szerint Demeter elgondolásai jók voltak, lobbiereje is erős, de a kivitelezés volt rossz, „hebrencs”. Például a Térey-ösztöndíjat is máshogy kellett volna menedzselni, hogy az mindenki számára elfogadható legyen, ne legyen belőle botrány.

Noha Demeternek nyugodt a lelkiismerete, nem ez volt az első "erős" megnyilvánulása: amikor a Facebook letiltotta egy posztját, mengelézni kezdett, szintén az Origón, ugyanott, ahol a szombati publicisztikája is megjelent. Azt írta, a Facebook politikai terepre lépett, "akárcsak dr. Mengele, megítéli a bevagonírozott embereket, és ránézésre, önkényes döntés következtében egyeseket a gázkamrába küld". Schilling Árpád rendező is "nácibeszéddel" vádolta meg azután, hogy Demeter "exportra termelő írókról" beszélt.

Ekkor egy kerekasztal-beszélgetésen azt mondta,

bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik.

Mikor a PIM által finanszírozott Hajónapló című műsorban kormánypárti újságírók a németek likvidálásán viccelődtek, Demeter előbb a szólásszabadság mellett állt ki, majd bocsánatot kért.

 

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

A németek nagyon fegyelmezettek, amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok - mondta még múlt héten a Karc Fm egyik adásában.

De mit gondolnak a fideszesek?

„Az első lépést már megtette” – velősen ennyivel kommentálta a hvg.hu-nak két fideszes képviselő, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) vezető Demeter Szilárd vasárnap visszavonta azt az egy nappal korábbi, a kormányszócső Origón megjelent írását. Az egyik nyilatkozónk ezután arra is utalt, hogy a botrányos hasonlat miatt még egy lépést elvárna a PIM főigazgatójától: a lelépést.

A megkérdezettek között olyan kormánypárti politikus is akadt, aki a holokauszt-hasonlattal bevallása szerint „nagyon nem értett egyet”, de azt nem tartja indokoltnak, hogy emiatt lemondjon a főigazgató, vagy az őt kinevező emberi erőforrás-miniszter váltsa le a posztjáról.

„Sem a stílussal, sem a tartalommal nem tudok egyetérteni, van egy bizonyos tartalmi határ, amit nem lépünk át, úgyhogy helyesen tette Demeter Szilárd, hogy visszavonta a cikket” – magyarázta például hvg.hu-nak az országgyűlés kulturális bizottságát is vezető fideszes Pósán László. A politikus állítása szerint bár a PIM vezetőjének írásában látott igazságot is – például, hogy a muszlimok bevándorlása növeli a terrorizmus veszélyét Európában –, az abban végigvitt holokauszt-hasonlat szerinte joggal sértett sokakat. Demeter Szilárd lemondását ennek ellenére szerinte akkor lenne jogos követelni, ha ugyanilyen következetesség lenne látható az ellenzék oldalán is, de amikor sem a Jobbik szerencsi képviselőjelöltje, Bíró László „judapestezésének”, sem a parlament népjóléti bizottságát vezető MSZP-s Korozs Lajos álmentős kamuvideójának és a koronavírus-statisztika hamisításának nincs semmilyen következménye, akkor szerinte a PIM vezetőjének távozását sem indokolt firtatni.

Mivel Pósán László szavai később több fideszes képviselő érvelésében visszaköszöntek, alapos a gyanú, hogy a kormánypárti képviselők – ahogy korábban több alkalommal – most is kommunikációs sorvezetőt kaptak a frakció vezetésétől arra vonatkozóan, hogy mit mondjanak, ha Demeter írásáról kérdezik őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe

Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe

Michelle Obama szettjével nehéz volt versenyezni az elnöki beiktatáson

Michelle Obama szettjével nehéz volt versenyezni az elnöki beiktatáson